Van Kaam advocaten

K
K
 

IE, media- en privacyrecht zijn constant in beweging. De grenzen worden dagelijks getart. Wat mag net wel, wat mag net niet. Hierin ligt de kern van ons werk. Werk wat ons blijft uitdagen en inspireren.

filter op categorie:

Artikelen

  • Actualiteiten/ Gepost

    Paralegal wordt advocaat!

    Paralegal wordt advocaat!

    Op 19 juni jl. heeft de rechtbank Amsterdam Pascal Steijvers beëdigd als advocaat. Pascal is sinds april 2023 werkzaam bij Van Kaam Advocaten als paralegal en vervolgt zijn carrière nu als veelbelovend advocaat. Onder de begeleiding van zijn patroon Jurian van Groenendaal zal Pascal zich verder ontwikkelen in het IE-, media- en privacyrecht. 

  • Actualiteiten/ Gepost

    Ranking: Chambers 2024 Media & IP

    We are proud to announce that our firm and our founder, Bertil van Kaam, have been recognized in the prestigious Chambers rankings for 2024.

     

    In the Global Guide 2024, Bertil van Kaam is ranked for Intellectual Property: General, with a focus on Trade Mark and Copyright. Additionally, in the Europe Guide 2024, our firm has been ranked in Band 3 for both Intellectual Property: General (specializing in Trade Mark and Copyright) and TMT: Media. As a lawyer, Bertil van Kaamis even ranked in Band 2. 

     

    These accolades highlight their exceptional expertise and dedication to the field, reinforcing our firm's commitment to excellence in intellectual property and media law.

     

    What clients say:

    "Bertil is a dedicated lawyer with great passion for his profession and substantive knowledge."

    "Bertil van Kaam is a respected name in media law."

  • Actualiteiten/ Gepost

    Nieuwe advocaat-medewerker!

    Nieuwe advocaat-medewerker!

    Max Pijlman is per 20 mei 2024 gestart bij Van Kaam Advocaten als advocaat-medewerker.

     

    Max heeft vijf jaar ervaring opgedaan bij Pels Rijcken, waar hij werkte bij de sectie Innovatie, Privacy en Technologie. Hij houdt zich graag bezig met zaken over de vrijheid van meningsuiting, tegen de achtergrond van het huidige digitale tijdperk. Max heeft ruime ervaring in het procederen bij de rechter, maar ook in arbitrage. 

     

    Max zal zich samen met het ervaren team bij Van Kaam Advocaten toeleggen op de advies- en procespraktijk, met name op het gebied van merken-, modellen-, auteurs- en mediarecht.

  • Actualiteiten/ Gepost

    Ranking: Chambers 2023 Media & IP

    The Chambers Europe Guide 2023 was released recently. As a firm, we feel proud and honored to be ranked in Band 3 for TMT: Media with a feature of our founder Bertil van Kaam as notable practitioner in TMT: Media, as well as in the Intellectual Property category.

    Read more about the ranking here.

  • Actualiteiten/ Gepost

    Haatzaaiend boek en recht op commerciele exploitatie?

    Haatzaaiend boek en recht op commerciele exploitatie?

    Wie is Mohamed Rasoel, het pseudoniem van de schrijver van het op last van de strafrechter wegens belediging, haat zaaien en discriminatie uit de handel genomen boekje 'De Ondergang van Nederland'?

    Deze vraag hield de gemoederen begin jaren '90 flink bezig. Hele literatuurstudies werden ernaar verricht en sommigen waren er van overtuigd dat het de dichter Gerrit Komrij moest zijn. Later kwam nog de variétéartiest 'Son of Tarzan' in beeld.

    Ruim dertig jaar later lezen we de naam van 'Rasoel' op rechtspraak.nl als '[eiser]'. Nog steeds anoniem dus, maar aangezien Komrij al 10 jaar dood is, blijkt hij definitief niet achter dit pseudoniem schuil te gaan...

    De aanleiding voor deze recente rechtszaak is de publicatie van 'De Ondergang van Nederland' in de digitale bibliotheek van de Koninklijke Bibliotheek tussen 2014 en 2018.

  • Actualiteiten/ Gepost

    Nieuwe advocaat-medewerker!

    Nieuwe advocaat-medewerker!

    Jacintha van Dorp is per 15 september 2022 gestart bij Van Kaam Advocaten als advocaat-medewerker.

     

    Jacintha heeft vier jaar ervaring opgedaan bij een nichekantoor op het gebied van technologie, media en communicatie. Samen met het ervaren team bij Van Kaam Advocaten zal Jacintha zich inzetten om juridisch maatwerk te leveren op het gebied van het media-, intellectueel eigendoms- en privacyrecht.

     

    Naast haar werk als advocaat is Jacintha op maatschappelijk vlak actief door zich in te zetten als vrijwilliger bij de non-profit organisatie Lawyers for Lawyers.

  • Actualiteiten/ Gepost

    Ars Aequi Wettenbundel IE

    Ars Aequi Wettenbundel IE

    Van Kaam Advocaten heeft bijgedragen aan de totstandkoming van de Ars Aequi Wettenbundel IE! Deze bijdrage zorgt ervoor dat de prijs van het boek voor studenten zo laag mogelijk wordt gehouden, waarmee de toegankelijkheid tot dit veelzijdige rechtsgebied wordt bevorderd.

    Vind het boek hier: https://arsaequi.nl/product/intellectuele-eigendom-2022/

  • Actualiteiten/ Gepost

    Fake (en onrechtmatige) reviews

    Fake (en onrechtmatige) reviews

    Na een teleurstellende ervaring met een product of dienst van een bedrijf, wil het wel eens gebeuren dat iemand de neiging heeft om zijn of haar ongenoegen daarover te uiten. Dit kan in de eerste plaats binnen de persoonlijke kring van familie en vrienden, maar dit kan natuurlijk ook via platforms zoals Google Maps of Trustpilot als een review of recensie.

     

    Dit is op zichzelf geen enkel probleem. Integendeel, het kan ook juist bijdragen aan de bescherming van consumenten en/of aan de reputatie van een bedrijf. Consumenten kunnen aan de hand van de reviews immers bepalen of ze een bepaald product willen aanschaffen of gebruik willen maken van een bepaalde dienst, en een bedrijf kan er baat bij hebben dat toekomstige klanten zien wat er van het bedrijf gevonden wordt (indien dit positief is).

     

    Reviews worden echter problematisch wanneer zij niet de eigen ervaring van consumenten weergeven, oftewel: fake reviews. In dit blog zal dit fenomeen vanuit een juridisch oogpunt besproken worden.

  • Actualiteiten/ Gepost

    Een (korte) IE-rechtelijke nieuwjaarsbespreking van de NFT

    Een (korte) IE-rechtelijke nieuwjaarsbespreking van de NFT

    Een JPEG van een vliegende kat, iconische videofragmenten uit de NBA, Nike, Louis Vuitton en Breitling die hun producten tegen namaak willen beschermen en miljoenen gamers die de optie krijgen om de eigendom over in-game aankopen te behouden. Allemaal voorbeelden van zogeheten NFT’s. Digitale collectors items, vastgelegd op de blockchain.

     

    In deze blog zal worden uitgelegd wat deze NFT’s precies zijn en wat de relatie is met het intellectueel eigendomsrecht.

  • Actualiteiten/ Gepost

    Murda en de artistieke uitingsvrijheid

    Murda en de artistieke uitingsvrijheid

    Inleiding

    Het is veelvuldig in het nieuws: de Amsterdamse rapper Murda die in Turkije wordt vervolgd vanwege zijn songteksten. Murda is een van de meest bekende rappers van Nederland en ook in Turkije geniet hij veel populariteit. Toen hij op 16 oktober aankwam in Istanbul voor een concert, werd hij daar door de autoriteiten gearresteerd. Het Turkse OM (Openbaar Ministerie) heeft vijf tot tien jaar cel geëist tegen de rapper vanwege de verheerlijking van drugsgebruik. Hij is intussen weer terug in Nederland waar hij het proces afwacht.

     

    Wat speelt hier?

    Murda wordt vervolgd vanwege uitlatingen met betrekking tot drugs(gebruik) in zijn songteksten. Uitlatingen in zijn muziek vallen onder zijn artistieke expressie. Deze wordt beschermd door de vrijheid van meningsuiting zoals bepaald in artikel 10 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en Fundamentele Vrijheden (EVRM), waar Turkije ook bij aangesloten is. Dat betekent dat Turkije zich heeft te houden aan de regels uit dit verdrag, waaronder artikel 10.

  • Actualiteiten/ Gepost

    Culinaire inspiratie of inbreuk?

    Culinaire inspiratie of inbreuk?

    Inspiratie
    Het zal je maar gebeuren. Het ene moment ben je recepten op je socials aan het posten en het andere moment word je beschuldigd van plagiaat (lees: auteursrechtinbreuk). Dat is precies wat Sonja Bakker overkwam. Zo schreven verschillende media over haar verwijdering van Instagram. Zij zou recepten en foto's van andere foodbloggers hebben overgenomen op haar eigen sociale media. Nadat haar (Instagram) account meerdere keren is gerapporteerd, is deze verwijderd.


    Het is niet ongebruikelijk dat er wel eens naar collega's gekeken wordt ter inspiratie. Dit is aan de orde van de dag en komt voor in vrijwel alle branches. Maar waar ligt de grens? En hoeveel 'inspiratie' mag je uit andermans werk halen voordat sprake is van inbreuk?


    Aangezien het vraagstuk van plagiaat op recepten een auteursrechtelijk vraagstuk is, moet in de eerste plaats de vraag beantwoord worden of een recept überhaupt wel auteursrechtelijk beschermd kan worden.

  • Actualiteiten/ Gepost

    Kroniek persrecht 2020

    Voor Mediaforum schreven Jurian van Groenendaal en Bertil van Kaam dit jaar de Kroniek Persrecht met een overzicht van opmerkelijke en interessante perszaken uit 2020.

     

    Terwijl de juridische praktijk onder druk van de coronapandemie worstelt met Skype-zittingen en lege zittingszalen, zijn pers en media volop actief gebleven in 2020.

  • Actualiteiten/ Gepost

    Van Kaam x Amsterdam Fashion Week

    Van Kaam x Amsterdam Fashion Week

    Van Kaam IP, Media & Privacy is trotse partner van Amsterdam Fashion Week en sponsor van Lichting 2020!

     

    Op 5 en 6 juli 2021 presenteerden de veertien beste graduates van de zeven Nederlandse modeacademies zichzelf en hun uiteenlopende werken aan een (inter)nationale vakjury en -publiek in Hermitage Amsterdam.

  • Actualiteiten/ Gepost

    COVID-19 beleidsregels van social media

    COVID-19 beleidsregels van social media

    Op 13 oktober 2020 (ECLI:NL:RBAMS:2020:4966) deed de voorzieningenrechter van de Rechtbank Amsterdam uitspraak in een zaak over een uiterst actueel onderwerp, namelijk misinformatie over het coronavirus op social media, in dit geval Facebook. De zaak was aangespannen door stichting Smart Exit, stichting Viruswaanzin en X. Uit het vonnis volgt dat sprake was van een discussie over wat er precies verwijderd zou zijn door Facebook, maar gevorderd werd dat twee Facebookpagina's moesten worden teruggeplaatst. De rechter wijst de vorderingen af. Facebook had zich hierbij volgens de rechter kunnen beroepen op de COVID-19 beleidsregels die onderdeel zijn van de Servicevoorwaarden.

  • Actualiteiten/ Gepost

    Gesproken column Remco Klöters - About Law

    Gesproken column Remco Klöters - About Law

    Een primeur. In de eerste column van About Law vertelt Remco Klöters, over de recente ‘krokodillenondergoed’ zaak tussen Lacoste en HEMA en het reclamestuntje van Picnic met een Max Verstappen look-a-like. Wat mag wel en wat mag niet? Luister nu naar de column van Remco voor zijn gedachten over deze twee bijzondere uitspraken.

  • Actualiteiten/ Gepost

    Interview Remco Klöters bij New Business Radio

    Interview Remco Klöters bij New Business Radio

    New Business Radio interviewde Remco Klöters bij de Cross Media Awards 2020 in de Kromhouthallen Amsterdam over de ontwikkelingen in het mediarecht en zijn praktijk.

  • Actualiteiten/ Gepost

    Temperaturen op filmsets

    Temperaturen op filmsets

    Langzaam maar zeker gaan de deuren van het slot en komt de wereld uit de lockdown. Na een tijdlang stil te hebben gelegen begint ook de film- entertainment branche weer op gang te komen. Zo gaat de productie van verschillende films - zoals The Batman en Avatar 2 - weer van start. Natuurlijk wel met de nodige gezondheidsmaatregelen, want een grote set waar veel mensen naast elkaar werken is natuurlijk niet zonder risico. Universal schijnt zelfs 5 miljoen dollar uit te hebben gegeven aan haar veiligheidsplan, on-site artsen en handreinigings-stations. Het is dan ook goed te begrijpen dat studio's en productiemaatschappijen graag de temperatuur van hun werknemers/opdrachtnemers zouden willen meten alvorens ze tot de filmset toe te laten.

     

    De vraag is echter: mag dat?

  • Actualiteiten/ Gepost

    AVROTROS heeft met uitzendingen over Terumo niet onrechtmatig gehandeld

    AVROTROS heeft met uitzendingen over Terumo niet onrechtmatig gehandeld

    Het Gerechtshof Amsterdam heeft met haar arrest van 23 juni 2020 een streep gezet door de eerdere uitspraken van de Rechtbank Amsterdam uit 2016. Het hof is van oordeel dat AVROTROS niet onrechtmatig heeft gehandeld jegens Terumo met haar uitzendingen van 23 maart en 15 april 2015 over problemen met de productie van injectienaalden bij Terumo alsmede de controle binnen haar distributiecentrum.

     

    Volgens het hof vindt de kern van de eerste uitzending voldoende steun in het feitenmateriaal ten tijde van de uitzending. AVROTROS heeft waarde mogen hechten aan de beweringen van klokkenluiders en beschikte over een grote hoeveelheid interne stukken van Terumo waaruit zij in redelijkheid heeft mogen afleiden dat er injectienaalden met lijmresten op de markt kwamen.

  • Actualiteiten/ Gepost

    Look-a-like race: Max Verstappen (3) vs Katja Schuurman (2) vs Michiel Muller (1)

    Look-a-like race: Max Verstappen (3) vs Katja Schuurman (2) vs Michiel Muller (1)

    Nu we nog een kleine maand op de start van het Formule 1 seizoen moeten wachten komt het nieuws over de recente juridische crash van Verstappen als geroepen. Verstappen lag comfortabel op winst toen hij Picnic via de Rechtbank Amsterdam tot een schadevergoeding van € 150.000,- aan gederfde reclame-inkomsten dwong. Het Hof Amsterdam zet hier deze week een streep door.

     

    Verstappen kan geen beroep doen op zijn portretrecht en dus zal de schadevergoeding aan Picnic en dus aan winnaar Michiel Muller terugbetaald moeten worden.

  • Actualiteiten/ Gepost

    Fotograaf verliest zaak om embedded Instagram-post

    Fotograaf verliest zaak om embedded Instagram-post

    Als ik een foto of video op Instagram post is deze dan zonder mijn toestemming te gebruiken door derden, ook op een ander platform? Een Amerikaanse rechter oordeelde op 13 april 2020 bevestigend.

     

    Hierna zal kort worden stilgestaan bij deze uitspraak. Daarna zal nader worden toegelicht hoe in Europa en Nederland wordt gedacht over het embedden van auteursrechtelijk beschermde werken.

  • Actualiteiten/ Gepost

    Baudet mist doel met Peuterspeelplaats-argument

    Baudet mist doel met Peuterspeelplaats-argument

    Voor Nederlandsmedianieuws.nl schreef Remco Klöters een column over het kort geding aangespannen door Baudet tegen het VPRO-programma 'Buitenhof'. 

     

    De Rechtbank Midden-Nederland wees op 25 maart 2020 vonnis in het kort geding dat Thierry Baudet heeft aangespannen tegen de VPRO en het programma Buitenhof. De rechter gaat niet mee in het verwijt dat sprake zou zijn van karaktermoord op Baudet en wijst de gevorderde rectificatie af.

     

    Steen des aanstoots is een parafrasering van de presentatrice van het programma. Zij vatte Baudet's uitspraken in de Tweede Kamer dat de EU veerdiensten op zou zetten teneinde Afrikaanse immigranten de nationale identiteit van Europa te verzwakken samen met de opmerking dat Baudet de EU verwijt het plan te hebben het blanke Europese ras te vervangen door Afrikaanse immigranten.

     

    "Gebrekkig", volgens de rechter nu de gewichtige en negatieve woorden blank, ras en vervanging in de betreffende uitspraken ontbreken maar daarmee nog niet onrechtmatig van de VPRO.

  • Actualiteiten/ Gepost

    De entertainmentbranche in de COVID-19 crisis

    (actueel na verlenging overheidsmaatregelen tot 1 juni 2020)

     

    Het zijn onwerkelijke tijden. Ter bestrijding van de verspreiding van COVID-19 worden wereldwijd ongekende overheidsmaatregelen getroffen. Terechte maatregelen, maar ze hebben ook enorme gevolgen voor de economie. Eén van de branches die hier heel hard door getroffen wordt is de entertainmentsector. De maatregelen zijn er immers in de kern op gericht om te voorkomen dat het virus zich verspreidt, en daarvoor is het simpelweg onverstandig als grote groepen mensen samenkomen. Voor de evenementenbranche – en alle andere sectoren die afhankelijk zijn van bezoekersaantallen – is de toekomst onzeker. De overheidsmaatregelen golden aanvankelijk tot 6 april 2020. Op 23 maart zijn deze aangescherpt en verlengd tot 1 juni 2020. Het is onduidelijk hoe lang de overheidsmaatregelen uiteindelijk van kracht zullen blijven.

     

    Er is al veel gezegd en geschreven over de annulering van evenementen en de juridische gevolgen daarvan. Veel schrijvers melden dat tickets altijd terugbetaald moeten worden. Professionele partijen zouden met lege handen achterblijven en onderling ook weinig juridische opties hebben. In dit blog zullen wij stilstaan bij een aantal onderbelichte aspecten en de juridische opties voor professionals in de branche. Er zijn zeker mogelijkheden om een overeenkomst op te schorten, te wijzigen of de schade op andere wijze te beperken.

  • Actualiteiten/ Gepost

    Scheldwoord als merk; het hek van de dam?

    Scheldwoord als merk; het hek van de dam?

    Vorig jaar gooide het Amerikaanse Supreme Court het verbod op de registratie van 'immorele' of 'schandalige' merken overboord.(1) Het verbod was in strijd met de vrije meningsuiting, en daarmee ongrondwettig. In hun minderheidsopinie waarschuwden enkele rechters destijds voor een weinig smaakvolle toekomst waarin "the most vulgar, profane or obscene words and images imaginable" als merk zouden worden ingeschreven. Helemaal ongelijk kregen ze niet: op de dag van de uitspraak probeerde men onder meer 'fuck you you fucking fuck' en 'same shit different day' als merk te registreren. Vorige week was het de beurt aan de hoogste rechter van de Europese Unie, het Hof van Justitie (HvJEU), om zich uit te spreken over vulgaire merken.(2)

     

    De zaak ging om het volgende. Producent Constantin Film van de Duitse film Fack ju Göhte, wilde de titel registreren als Uniemerk. Volgens het Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie (EUIPO) was de titel echter vulgair en beledigend, en daarmee in strijd met de goede zeden. Op grond van artikel 7 lid 1f van verordening nr. 207/2009 (de oude Uniemerkverordening) werd de inschrijving daarom afgewezen. Na een gefaalde procedure bij het Gerecht van de EU, wendde Constantin Film zich tot het HvJEU.

  • Actualiteiten/ Gepost

    Uitzending over Kluivert Dog Rescue Foundation hoeft niet offline

    Uitzending over Kluivert Dog Rescue Foundation hoeft niet offline

    Op 26 november 2019 heeft AVROTROS in het programma Opgelicht?! aandacht besteed aan de activiteiten van de Kluivert Dog Rescue Foundation (KDRF) op Curaçao. Deze stichting is anderhalf jaar geleden op initiatief van Rosanna Kluivert opgericht om het hondenleed op Curaçao tegen te gaan. In de uitzending wordt aandacht besteed aan wat de stichting precies bereikt heeft en wordt de balans opgemaakt. Naar voren komt dat KDRF onduidelijk is geweest in haar communicatie en de zaken grootser heeft voorgedaan dan ze in werkelijkheid blijken te zijn. Ook vraagt het programma zich af wat er met de donatiegelden is gebeurd.


    KDRF en Kluivert voeren aan dat de uitzending ernstige, tendentieuze beschuldigingen en onvolledigheden bevat, waardoor bewust een onjuist beeld is geschetst. Zij eisten in kort geding meerdere rectificaties en verwijdering van de uitzending, maar de voorzieningenrechter van de Rb. Midden-Nederland heeft op 29 januari 2020 alle vorderingen afgewezen.

  • Actualiteiten/ Gepost

    Dagvaarding ontvangen; wat nu?

    Dagvaarding ontvangen; wat nu?

    Het kan iedereen overkomen: een deurwaarder komt langs en overhandigt u een dagvaarding (de juridische term hiervoor is ‘betekening’). Met de betekening van een dagvaarding begint een procedure bij de civiele rechter. In deze blog leggen wij uit wat een dagvaarding is en hoe een procedure bij de civiele rechter verloopt.

  • Actualiteiten/ Gepost

    Verschil tussen merk en handelsnaam

    Verschil tussen merk en handelsnaam

    Regelmatig krijgen wij de vraag wat het verschil is tussen een merk en handelsnaam en hoe je deze rechten het beste kunt beschermen of registreren. In deze blog leggen wij dit u graag uit.

  • Actualiteiten/ Gepost

    Biografie Johan Cruijff: geen verbod, wel rectificatie

    Biografie Johan Cruijff: geen verbod, wel rectificatie

    De biografie over Johan Cruijff hoeft niet uit de handel. Wel moet een zinsnede uit het boek worden gerectificeerd. Zo bepaalt de kort geding rechter te Amsterdam in een mondelinge uitspraak van 15 november 2019. Een mooi voorbeeld van 'snelprocedereren'.

  • Actualiteiten/ Gepost

    De uitleg van een mondelinge overeenkomst

    De uitleg van een mondelinge overeenkomst

    Een overeenkomst hoeft in de meeste gevallen niet schriftelijk te worden vastgelegd om geldig te zijn. Mondelinge overeenkomsten zijn dus net zo rechtsgeldig als schriftelijke overeenkomsten, maar om te bewijzen wát er is afgesproken, is een schriftelijke overeenkomst wel heel handig. Dit blijkt maar weer uit een recent arrest van het Gerechtshof Den Haag waarin uitleg wordt gegeven aan een mondelinge overeenkomst.

  • Actualiteiten/ Gepost

    Schadevergoeding toegekend bij inbreuk op privacy

    Schadevergoeding toegekend bij inbreuk op privacy

    De rechtbank Overijssel heeft in de uitspraak van 28 mei 2019 als eerste rechter in Nederland schadevergoeding toegekend op basis van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

  • Actualiteiten/ Gepost

    Verwijderen onrechtmatige berichten Facebook

    Verwijderen onrechtmatige berichten Facebook

    De hoogste rechter van de Europese Unie, het Hof van Justitie heeft op 3 oktober 2019 een uitspraak gedaan over het verwijderen van onrechtmatige berichten van social media. Het Hof heeft uitgelegd hoe platforms zoals Facebook om moeten gaan met onrechtmatige berichten die geplaatst worden door haar gebruikers.

     

  • Actualiteiten/ Gepost

    Maakt Milka chocolade "teder geproduceerde melk"?

    Maakt Milka chocolade "teder geproduceerde melk"?

    Voor Nederlandsmedianieuws.nl schreef Remco Klöters een column over de 'Liegebeest van het jaar' verkiezing.

     

    Het zijn bewuste tijden met steeds meer oog voor leed dat het gevolg is van onze uitdijende consumptiemaatschappij. Naast strengere regelgeving, levert dat ook maatschappelijke verontwaardiging op en vorige week weer de verkiezing van Liegebeest 2019 voor misleiding en leugenachtige claims over dierenwelzijn.

     

    Liegebeest van het jaar was dit keer met 7000 van de 19.000 stemmen Albert Heijn die claimt dat haar AH-kip "meer ruimte" zou hebben dan andere kippen. Met één A4-tje per kip en geen daglicht, scoort de AH-kip echter het slechtst van alle aanbieders, aldus Stichting Wakker Dier.

  • Actualiteiten/ Gepost

    Podcast onrechtmatige perspublicaties met Remco Klöters

    Podcast onrechtmatige perspublicaties met Remco Klöters

    Remco Klöters sprak met AboutLaw over onrechtmatige perspublicaties.

    Wanneer is een publicatie onrechtmatig? En hoe kan men die geconfronteerd wordt met een vervelende publicatie (offline en online) daar tegen optreden? En wat vraag je dan? En wat als je bekend bent?

    Het antwoord op deze en meer vragen hoor je van Remco in deze podcast.

     

    Klik hier voor de juiste links naar de podcast op jouw favoriete podcast-app.

  • Actualiteiten/ Gepost

    Bescherming van interieurontwerpen

    Bescherming van interieurontwerpen

    De Rechtbank Den Haag wees vorige maand een interessant vonnis over de bescherming van winkelinrichtingen/interieurs. Conclusie: het interieurontwerp van de winkels van Shoebaloo geniet auteursrechtelijke bescherming. Een open deur of een interessante overwinning voor rechthebbenden?


    Shoebaloo / Invert: inbreuk
    Wat speelde er? Shoebaloo, een keten van high-end schoenenwinkels staat mede bekend vanwege haar karakteristieke interieur. Hoogglans witte wanden, uitgolvende displays, felle ledverlichting (zie bovenste foto); over smaak valt te twisten maar je herkent de winkels direct. Het interieur is een ontwerp van het architectenbureau MVSA en geïnspireerd op de geërodeerde lagen van de Amerikaanse Antilope Canyons, zo verklaart MVSA. Het interieur van de schoenenwinkel Invert te Antwerpen (onderste foto's) lijkt volgens Shoebaloo en MVSA wel heel erg op dat van de Shoebaloo-winkels en zij stellen dat Invert daarmee inbreuk maakt op het auteursrecht van MVSA. Zie het vonnis voor meer foto's. Invert betwist dat het interieur van de Shoebaloo-winkels auteursrechtelijke bescherming toekomt en stelt dat van inbreuk geen sprake is. In de procedure focussen Shoebaloo en MVSA zich op de wandbekleding en niet het gehele interieur in combinatie met de vloer en het plafond, hetgeen hierna van belang zal blijken.

  • Actualiteiten/ Gepost

    Slechte burgemeester, straatschoffie of flutkrant?

    Slechte burgemeester, straatschoffie of flutkrant?

    Voor Nederlandsmedianieuws.nl schreef Remco Klöters een column over het Telegraaf-artikel rondom de arrestatie van de zoon van Femke Halsema.

     

    Vorige week was iedereen druk met het Telegraaf-artikel over de arrestatie van de 15-jarige zoon van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema. Inmiddels is het weer rustig en was er tijd voor bezinning. Juridische bezinning, in mijn geval.

     

    Dat werd overigens tijd, want de objectiviteit leek ver te zoeken. Femke-fans vonden het Telegraaf-artikel per definitie een onacceptabele persoonlijke aanval; de meer rechts-liberale kant van het spectrum zag hier het sluitende bewijs dat moraalpolitica Halsema boter op het hoofd heeft. Maar hoe zit het nu juridisch met zo'n publicatie als die van de Telegraaf? Waren de drie pagina's met chocoladeletters onrechtmatig?

  • Actualiteiten/ Gepost

    AVG/GDPR één jaar: do we respect your privacy?

    AVG/GDPR één jaar: do we respect your privacy?

    Het is net één jaar geleden dat dat de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) op 25 mei 2018 van kracht werd.

    Een mijlpaal voor de bescherming van persoonsgegevens, aldus de toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens (AP) in haar jaarverslag 2018. Een terugblik.

  • Actualiteiten/ Gepost

    NeeMaar! NEYMAR ®

    NeeMaar! NEYMAR ®

    Iedereen kan een merk registreren en bepalen wát er geregistreerd wordt. Net als bij domeinnamen bestaat er niet zoiets als een absoluut recht op een bepaalde merknaam, simpelweg omdat jij zo heet en degene die een merk registreert niet. Dat betekent dus dat iedereen de naam van de bekende voetballer NEYMAR kan registreren.

  • Actualiteiten/ Gepost

    Strenge koers CvdM; Yvon Jaspers-protocol

    Het Commissariaat voor de Media (CvdM) heeft de handhaving op vermijdbare uitingen medio 2018 opgevoerd nadat de laatste jaren meer overtredingen werden geconstateerd. Dit heeft al geleid tot een hoge boete voor zowel de AVROTROS als de KRO-NCRV. Daarnaast is laatstgenoemde door het CvdM op de vingers getikt voor het verkeerd inrichten van haar bedrijfsprocessen rondom het onderzoek naar de nevenfunctie van Yvon Jaspers.

     

    Wat ging er mis en wat kunnen we hieruit concluderen?

  • Actualiteiten/ Gepost

    Onterechte auteursrechtclaim op foto van zwart gat

    Onterechte auteursrechtclaim op foto van zwart gat

    'Chinese fotodienst sluit site na claimen auteursrecht op foto van zwart gat', 'Chinese fotosite door het stof na claimen auteursrecht op historische foto zwart gat' en 'Chinese fotosite door het stof na claimen auteursrecht op historische foto zwart gat', zo luidden de koppen van enkele nieuwssites vorige week. Wat was er aan de hand?

  • Actualiteiten/ Gepost

    Bitcoin clickbait

    Bitcoin clickbait

    Heb ik een mening over Waylon?

     

    Die vraag stelde ik mijzelf toen ik vorige week veel clickbait over deze prima zanger zag langskomen. Het leek erop dat uit de van mij verzamelde algoritmes inmiddels een sterk verhoogde belangstelling voor Waylon naar voren komt. Maar dat blijkt toch anders te liggen…

  • Actualiteiten/ Gepost

    Noot van Nine Bennink onder drie vonnissen over de volledige proceskostenveroordeling in IE-zaken

    In de drie zaken die in deze noot worden besproken, staat een auteursrechtinbreuk op één of meerdere foto's centraal en doen eiseressen tevergeefs een beroep op artikel 1019h Rv waarin de volledige proceskostenveroordeling is neergelegd. 

  • Actualiteiten/ Gepost

    Het verbod op memes

    Het verbod op memes

    Serieuze media hebben massaal bericht over wat wordt aangeduid als “het verbod op memes”. [1] Het gaat over het voorstel voor de nieuwe Auteursrechtrichtlijn. [2] Onderdeel van de voorgestelde nieuwe richtlijn zijn bepalingen over uploadfilters en hyperlinks. Deze zouden ernstig negatieve gevolgen hebben voor grote online user generated content platformen. Het vrije internet zou zelfs op de helling staan. Onder meer YouTube en Twitch roepen het publiek op tot “#SaveYourInternet”.

     

    Onderdeel van deze hele discussie is dus het zogenaamde verbod om internethumor te verspreiden in de vorm van memes. Memes zijn plaatjes en korte video’s waar internetgebruikers in min of meer vaststaande templates grappige inhoud aan toevoegen. Memes worden razendsnel en gemakkelijk verspreid via bijvoorbeeld alle grote social media platformen. Vooral “artikel 13” van de nieuwe richtlijn is mikpunt van kritiek en daarmee, ironisch genoeg, zelf verworden tot een meme. [3]

  • Actualiteiten/ Gepost

    Kijk uit met zoekwoorden

    Kijk uit met zoekwoorden

    Voor Nederlandsmedianieuws.nl schreef Remco Klöters een column over de risico's van AdWords. 

     

    AdWords zijn haast niet meer weg te denken uit online marketing. Je laat je marketingbureau wat relevante zoekwoorden selecteren en je website komt goed in beeld als er op zo'n woord gezocht wordt. Maar is dat zonder risico...?

  • Actualiteiten/ Gepost

    Remco Klöters bij BNR Beeldbepaler van de week

    BNR vroeg Remco Klöters naar zijn juridische mening over de media-aandacht voor de uitglijer van Giel Beelen over Michael Jackson. Talpa Radio wil dat Website de Mediacourant haar kop voor een artikel over Giel Beelen aanpast. Heeft Talpa Radio hier een punt?

  • Actualiteiten/ Gepost

    Online gokken wordt mogelijk (1)

    Online gokken wordt mogelijk (1)

    "Running a casino is like robbing a bank with no cops around."
    Een gevleugelde uitspraak van Robert de Niro in zijn rol als Ace Rotstein in de film Casino (1995) waar hij een uitstekende gokker vertegenwoordigt die door maffiabazen naar Las Vegas wordt gestuurd om illegale praktijken te leiden. Het scenario uit deze film zou naar de huidige tijd moeten worden vertaald naar een netwerk van verborgen servers, VPN-verbindingen, schimmige websites en online betalingsdiensten wil het nog enigszins tot de verbeelding spreken.

  • Actualiteiten/ Gepost

    Privacygevoelig procederen

    Privacygevoelig procederen

    Voor Nederlandsmedianieuws.nl schreef Remco Klöters een column over privacygevoelig procederen. 

     

    Dus wij zijn Verwerkingsverantwoordelijke en vallen onder de AVG?", "Zijn dat allemaal persoonsgegevens?", en: "Dus we hebben een privacyreglement nodig en moeten met al onze verwerkende dienstverleners Verwerkersovereenkomsten sluiten?"

     

    Het bovenstaande is zo maar een greep van kreten die rond mei 2018 bij talloze bedrijven te horen zullen zijn geweest. Ja, persoonsgegevens zijn overal. Ja, ook uw organisatie verwerkt ze en ja, u zult dan ook iets met de AVG moeten.

  • Actualiteiten/ Gepost

    Van het kastje naar de muur: een webhost met een digitale schandpaal

    In de Volkskrant reageert Remco Klöters op een webhostingbedrijf dat een klant wegzet als wanbetaler op haar eigen website na een oorspronkelijke betalingsachterstand van nog geen vijf euro:

     

    "Dit lijkt me een onrechtmatige daad van Versio. Bij dit soort zaken maakt een rechter altijd een afweging tussen de aantasting van de goede naam en de geleden schade aan de ene kant, en vrijheid van meningsuiting aan de andere kant. De botheid van deze actie staat niet in verhouding tot het recht je te mogen uiten, nog los van of het klopt. Dit is gewoon dwang. Ook denk ik niet dat een webhostingbedrijf zomaar sites van klanten mag kapen."

     

    Lees het volledige artikel hier

  • Actualiteiten/ Gepost

    (A)social influencers

    (A)social influencers

    Voor Nederlandsmedianieuws.nl schreef Remco Klöters een column over (a)social influencers.

     

    Een gekwalificeerde post = een foto met het logo in beeld, met tags en links van de sponsor, minimaal 96 uur online en gepost tussen 3 en 9. Oh, en 'Post-overs' binnen 3 uur na de gekwalificeerde post zijn verboden!

     

    Ben jij een influencer met 100.000 echte volgers en een gemiddelde van 2.500 likes dan levert zo'n post je 20 euro op, bij iedere 100.000 extra volgers komt daar 20 euro bij. Zakt je invloed onder de 100.000, dan val je terug op de barterdeal en is de kleding zelf je vergoeding. Daarnaast krijg je een commissie van 8 procent als er kleding wordt verkocht met gebruikmaking van de code die je ook moet plaatsen.

     

    Het voorgaande kan zomaar in je contract staan wanneer je als influencer besluit je te laten betalen voor het onder de aandacht brengen van merken en producten. Op zich niets mis mee en voor velen een buitenkans om te leven voor datgene wat zijzelf als hun #passie #happylife #entrepreneurship omschrijven. En wie wil dat nou niet tegenwoordig...?

     

    In het BNR-radioprogramma Beeldbepalers spraken Prisca Ancion-Kors – tot vorig jaar directeur van de Reclame Code Commissie – en ikzelf op 15 januari 2019 over de stand van zaken.

  • Actualiteiten/ Gepost

    Remco Klöters bij BNR over Social Influencers

    Remco Klöters bij BNR over Social Influencers

    Op 15 januari 2019 was Remco Klöters te gast bij BNR Beeldbepalers. Samen met Prisca Ancion - ex Reclame Code Commissie - sprak hij over de opkomst van social influencers en reclame. Hoe authentiek zijn influencers die zich laten betalen om iets te 'liken' en wat zijn de risico's voor ondernemers?

  • Actualiteiten/ Gepost

    Interview Remco Klöters bij Nederlands Medianetwerk TV

    Remco Klöters werd geïnterviewd voor Nederlands Medianetwerk TV over de nieuwste ontwikkelingen in het privacy- en mediarecht. Bekijk het interview via de link hieronder: 

     

    Interview Remco Klöters Nederlands Medianetwerk TV

  • Actualiteiten/ Gepost

    Tijdens ADE op de foto: het redelijk belang van de feestganger

    Tijdens ADE op de foto: het redelijk belang van de feestganger

    Afgelopen week kwam er een recordaantal bezoekers af op hét dance-evenement van het jaar in Amsterdam: het Amsterdam Dance Event (ADE). Meer dan 400.000 bezoekers zagen dit jaar een DJ zijn of haar kunsten vertonen op een van de vele feesten in de stad. Bijna altijd loopt daar ook fotograaf rond om de dienstdoende DJ's en het dansende publiek op de foto te zetten. Zonder bewijs geen geslaagde avond, zullen we maar zeggen. Vaak worden deze foto's vervolgens gedeeld op de betreffende evenementspagina op social media. Maar als je echt geluk hebt (of pech) vind je jezelf terug op een (voor)pagina van een muziekwebsite of de krant. 

  • Actualiteiten/ Gepost

    Klacht indienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens: dit zijn de uitgangspunten

    Klacht indienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens: dit zijn de uitgangspunten

    Op 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in werking getreden. De AVG is een privacywet die voor de hele Europese Unie geldt en als doel heeft de privacy van personen (betrokkenen) beter te beschermen. De AVG introduceert een aantal nieuwe verplichtingen voor organisaties en breidt de rechten van betrokkenen uit. Eén van die nieuwe rechten van betrokkenen is het klachtrecht.

  • Actualiteiten/ Gepost

    Fake claims & campagnes

    Fake claims & campagnes

    Voor Nederlandsmedianieuws.nl schreef Remco Klöters een column over fake claims en reportages.

     

    Vorige maand wees de Amsterdamse kortgedingrechter een vonnis over een fake PVV-campagne af. Fake, want het was een campagne voor DENK.

     

    Althans, misschien was dat ook wel fake en heeft het betrokken reclamebureau op eigen houtje gehandeld toen ze de banners proefdraaide in het buitenland. Of deed het dat zelfs in opdracht van stalkende journalisten van het BNNVARA programma De Nieuws BV, zoals DENK al snel riposteerde?

  • Actualiteiten/ Gepost

    Hebben (ex-)criminelen ook het recht om vergeten te worden?

    Hebben (ex-)criminelen ook het recht om vergeten te worden?

    In 2012 heeft SBS een aflevering van het programma Misdaadverslaggever uitgezonden. In deze aflevering zien we beelden van een meneer, laten we hem A noemen, die met een huurmoordenaar bespreekt op welke manier ze het beste een concurrent van A kunnen (laten) liquideren. In de aflevering wordt A herkenbaar in beeld gebracht. Zijn voornaam en de eerste letter van zijn achternaam wordt ook genoemd. 

  • Actualiteiten/ Gepost

    Voetbalplaatjes, deel 2

    Voor Nederlandsmedianieuws.nl schreef Remco Klöters een tweede column over digitale voetbalplaatjes. 

     

    Voetbalplaatjes kopen in 1988 is iets anders dan deelnemen aan een illegaal kansspel, zo eindigde ik mijn laatste column hier. De afgelopen dertig jaar is er echter veel veranderd. Gewapend met het fonkelnieuwe onderzoek van de Kansspelautoriteit (PDF) was er onlangs een consument die de producent van FIFA18 het organiseren van een illegaal kansspel verweet.

  • Actualiteiten/ Gepost

    De zorgplicht van een artiestenmanager

    De zorgplicht van een artiestenmanager

    Vorige week is er een interessant vonnis gewezen in een geschil tussen de bekende dj Afrojack en zijn voormalig manager. De twee waren namelijk beland in een zakelijk geschil over een samenwerkingsovereenkomst die zij met elkaar gesloten hebben.

  • Actualiteiten/ Gepost

    De AVG is van kracht: wat nu?

    De AVG is van kracht: wat nu?

    Het moment is eindelijk aangebroken: de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is van kracht! De legendarische datum van 25 mei 2018 is bereikt. De prangende vraag is: wat nu?

  • Actualiteiten/ Gepost

    De privacyjungle en het Paradijs

    De privacyjungle en het Paradijs

    Privacy. We kunnen er niet genoeg over schrijven. De datagiganten die aan de haal gaan met onze gegevens, de 'gratis' apps die we betalen met onze locatievoorzieningen en alle technologische ontwikkelingen waardoor wij ons nooit meer onbespied wanen.

  • Actualiteiten/ Gepost

    TV in het hotel of café

    TV in het hotel of café

    Dat je televisie kunt kijken op je hotelkamer of de zinderende ontknoping van de Eredivisie op groot scherm kunt volgen in een café is voor weinig mensen een verrassing. Dat uitbaters daar een licentie voor moeten aanschaffen, blijkt voor hen soms nog wél een verrassing. In twee recente zaken werden een hotel- en een coffeeshopeigenaar op de vingers getikt vanwege hun televisietoestel(len). Hoe zit dat?

  • Actualiteiten/ Gepost

    Loot boxes

    Loot boxes

    Voor Nederlandsmedianieuws.nl schreef Remco Klöters een artikel over loot boxes: een soort 'schatkistjes' met prijzen, die je steeds vaker tegenkomt in games.  

     

    Wat hebben Panini-voetbalplaatjes, Magic the Gathering kaarten en loot boxes gemeen? Het zijn allemaal producten waarmee je de kans koopt op een prijs waarmee je je voetbalboek, je deck of je game-ervaring kan verbeteren. Maar zijn dit daarom ook kansspelen en is het aanbieden ervan in strijd met de wet? Wat de loot boxes betreft heeft de Kansspelautoriteit inmiddels bevestigd dat dit het geval kan zijn en vier aanbieders opgeroepen hun games aan te passen.

  • Actualiteiten/ Gepost

    Het ene fonds is de andere stichting niet...

    Het ene fonds is de andere stichting niet...

    Voor Nederlandsmedianieuws.nl schreef Remco Klöters een artikel over het geschil tussen het Anne Frank Fonds en de Anne Frank Stichting over het tentoonstellen van brieven van Otto Frank.

     

    Mag het Anne Frank Huis drie brieven van Otto Frank tentoonstellen? Het Hof Amsterdam oordeelde van niet omdat de auteursrechten bij het Anne Frank Fonds liggen. Ook het eigendom van de brieven of de vrijheid tot het verstrekken van informatie doen daar niets aan af.

  • Actualiteiten/ Gepost

    Gordon en Kevin, van lover naar loverboy

    Voor Nederlandsmedianieuws.nl schreef Remco Klöters een artikel over het portretrecht. Hieronder een korte introductie en een verwijzing naar het artikel.

     

    Kevin, de veronderstelde nieuwe liefde van zanger Gordon, maakte deze maand een stormachtige gedaantewisseling door.

     

    Gordon's Instagram-post waarin het gelukkige stel stralend naar de camera lacht, was amper doorgedrongen of we konden lezen dat Kevin een dubbelleven zou leiden en ook anderen benadeeld had.

    Kevin stapte naar een advocaat, waarop Gordon alle foto's en de naam van Kevin verwijderde. Daarom nu de vraag: stond Kevin daarbij in zijn recht?

  • Actualiteiten/ Gepost

    Inzage reisgegevens student door DUO rechtmatig

    In dit hoger beroep bij de Centrale Raad van Beroep stonden een student en de minister van OCW (DUO valt onder dit ministerie) tegenover elkaar. De aanleiding van de zaak was het besluit van de minister om de woonsituatie van de student aan te merken als thuiswonend, in tegenstelling tot wat de student zelf had opgegeven bij DUO, namelijk dat zij uitwonend was. Dit verschil is relevant vanwege de hoogte van de studiefinanciering. Uitwonende studenten hebben recht op een hogere studiefinanciering. Voor de minister is vast komen te staan dat de student ten onrechte als uitwonend stond ingeschreven, waardoor een bedrag van ruim €8.500,- wordt teruggevorderd van de student.

     

    Om de woonsituatie van de student te onderzoeken zijn er controles uitgevoerd bij het (thuis)woonadres van de student. De controleurs kregen echter geen toegang tot dit adres, waardoor er andere onderzoeken moesten worden gedaan. Om erachter te komen vanaf welk adres de student vertrok en weer thuiskwam hebben de controleurs reisgegevens van de student opgevraagd bij TLS.

  • Actualiteiten/ Gepost

    Sensible influencers

    Sensible influencers

    Het Commissariaat voor de Media (CvdM) heeft op 17 november 2017 de "Social Code: YouTube" gelanceerd. Deze code is door het CvdM in samenwerking met de bekendste YouTube sterren tot stand gebracht en beoogt meer transparantie rond reclame en sponsering door social influencers.

  • Actualiteiten/ Gepost

    Van Kaam zoekt: advocaat

    Van Kaam advocaten is voor de uitbreiding van haar team per direct op zoek naar een gemotiveerde advocaat-medewerker.

     

    We zoeken een getalenteerde advocaat die bij een gespecialiseerd kantoor wil werken dat zich vooral richt op de procespraktijk in het media-, intellectueel eigendoms- en privacyrecht. Wij zijn een gerenommeerd en dynamisch kantoor dat juridisch maatwerk levert door een enthousiast team van gedreven specialisten.

     

    Interesse? Lees hier meer over de vacature.

  • Actualiteiten/ Gepost

    Van Kaam zoekt: paralegal

    Van Kaam advocaten zoekt ter versterking van haar team per direct een ambitieuze paralegal.

     

    Ben jij dat net of bijna afgestudeerde IE-talent dat niet kan wachten de opgedane kennis in de praktijk te brengen en op zoek is naar een kantoor waar dicht op het vuur kan worden gewerkt aan aansprekende zaken?

     

    Interesse? Lees hier meer over de vacature.

  • Actualiteiten/ Gepost

    Arrest Hoge Raad inzake afgifte journalistiek bronmateriaal

    Arrest Hoge Raad inzake afgifte journalistiek bronmateriaal

    Zes en een half jaar na het vonnis in eerste aanleg heeft de Hoge Raad op 29 september jl. het beroep in cassatie van Pretium inzake de vordering tot afgifte van ruw beeld- en geluidsmateriaal verworpen en deze afgifte daarmee definitief als strijdig met art. 10 EVRM geoordeeld. Het arrest van het Hof Den Haag van 22 december 2015 is daarmee bekrachtigd.

     

    Het hof heeft terecht geoordeeld dat de door Pretium op grond van artikel 843a Rv gevorderde afgifte van het ruwe beeld- en geluidsmateriaal moet worden afgewezen, gelet op het aan AVROTROS toekomende recht op vrije meningsuiting en nieuwsgaring. In tegenstelling tot hetgeen Pretium heeft aangevoerd is voor afgifte niet vereist dat alle alternatieve wijzen van bewijsgaring uitgeput of afwezig dienen te zijn. Het hof mocht oordelen dat door het onbenut laten van de mogelijkheid tot getuigenverhoor door Pretium de met de afgifte veroorzaakte beperking van de uitingsvrijheid van Avrotros ontoelaatbaar was. Dit zou in strijd zijn met de met de voor art. 10 lid 2 essentiële eisen van proportionaliteit en subsidiariteit.

  • Actualiteiten/ Gepost

    Het mag van Facebook, toch?

    Het mag van Facebook, toch?

    Aan eerdere columns over het gebruik van auteursrechtelijke werken en de diverse excuses die daarvoor in de rechtspraak worden aangevoerd, kan nu een worden toegevoegd: over een uitspraak over de invloed van de gebruiksvoorwaarden van Facebook.

     

    De zaak is simpel. Het bedrijf Drankgigant wil haar website vullen met foto's en gebruikt daarvoor een afbeelding van een rijdende PostNL-bus. De foto komt echter niet van PostNL of de fotograaf, maar is van Facebook geplukt en de fotograaf wil alsnog een vergoeding. Amateuristisch zou je denken, want waarom zou je niet even bij PostNL informeren of ze je met een leuke foto of een icoontje kunnen helpen bij het communiceren van je bezorgservice?

     

    Drankgigant heeft daarmee al de schijn tegen, maar komt met een spannend verweer: de voorwaarden van Facebook zouden meebrengen dat het haar vrijstond de foto vrijelijk te gebruiken.

  • Actualiteiten/ Gepost

    Online verkoop van luxe merkproducten - nieuwe mogelijkheden voor merkhouders?

    Online verkoop van luxe merkproducten - nieuwe mogelijkheden voor merkhouders?

    De afgelopen jaren heeft de online verkoop van goederen en diensten een ongekende groei doorgemaakt. Voor de merkhouders, leveranciers en producenten van luxe en exclusieve merkproducten is deze ontwikkeling niet alleen positief. Regelmatig komt het voor dat consumenten de producten in een fysieke winkel bekijken, om deze vervolgens goedkoper via het internet aan te schaffen (zoals op eBay of Amazon). De door de producenten en retailers gedane investeringen in de fysieke verkooppunten worden dan onvoldoende (of helemaal niet) terugverdiend.  

     

    Om toch controle te krijgen en te behouden over de online verkoop van luxe merkproducten, maakt een leverancier of merkhouder vaak strenge afspraken met zijn distributeurs. Er gelden dan beperkende voorwaarden bij de online verkoop van de luxe merkproducten. Deze selectieve distributiesystemen kunnen de mededinging echter beperken, hetgeen niet is toegestaan op grond van Europese regels.

     

    In een langlopend conflict tussen Coty Germany, een grote aanbieder van luxe cosmetica in Duitsland en een van zijn distributeurs, Parfümerie Akzente, is een voorlopig antwoord gekomen van de Advocaat-Generaal (‘AG’) van het Hof van Justitie. De zaak ziet onder meer op de vraag of het behoud van een luxe imago van een merk een legitiem doel dient dat het gebruik van een selectief distributiesysteem rechtvaardigt. Voordat ik deze vraag zal bespreken, ga ik eerst kort in op het juridisch kader en de selectieve distributiestelsels.

  • Actualiteiten/ Gepost

    Vloggers flagged

    Vloggers flagged

    - Remco Klöters schreef voor Nederlands Medianieuws de volgende blog over vloggen en de regels voor het maken van reclame -

     

    Authenticiteit, spontaniteit, persoonlijkheid. Zomaar wat termen die onmisbaar zijn voor een succesvolle social influencer. Jongeren zijn uitermate gevoelig voor alle real life avonturen van vloggers als Enzo Knol, Monica Geuze of Rutger Vink. Maar hoe spontaan, authentiek en op eigen meningen gebaseerd zijn hun vlogs eigenlijk?

  • Actualiteiten/ Gepost

    Beëindigen (muziek) uitgaveovereenkomst

    De Hoge Raad heeft op 7 juli 2017 in de zaak Nanada vs. Golden Earring beslist dat het hof de zaak opnieuw moet beoordelen. De zaak draait om het beëindigen van muziekuitgavecontracten tussen muziekuitgever Nanada en de bandleden van Golden Earring.

     

    Ondanks het feit dat met het arrest geen einde wordt gebracht aan het langlopende conflict tussen partijen is het wel een goed moment alvast de balans op te maken. Wanneer zijn muziekuitgave-overeenkomsten opzegbaar?

  • Actualiteiten/ Gepost

    Hoge Raad: plichten bij beroep op slaafse nabootsing

    Hoge Raad: plichten bij beroep op slaafse nabootsing

    Recent heeft de Hoge Raad geoordeeld over het leerstuk van 'slaafse nabootsing'. Dit leerstuk speelt wanneer een partij wil opkomen tegen nabootsing van zijn product, maar er geen merk- of modelrecht (meer) is waar hij zich op kan beroepen.


    Een partij die een beroep wil doen op dit leerstuk (bijvoorbeeld in verband met namaak van zijn producten) dient deze namaak voldoende tegen te gaan, aldus de Hoge Raad. Dit kan bijvoorbeeld door het versturen van sommatiebrieven of het starten van juridische procedures.


    Maar eerst: wat houdt slaafse nabootsing nou precies in? En waarin verschilt het van het auteursrecht?

  • Actualiteiten/ Gepost

    Portretrecht en de uitingsvrijheid

    Portretrecht speelt een grote rol in de mediabranche, uitgavesector en op internet. Reclames met lookalikes, fotoreportages in tijdschriften of kranten en op televisie of in films.

     

    Wanneer kan iemand zich verzetten tegen een publicatie waarop hij/zij is afgebeeld? Hoe ver reikt de vrijheid van meningsuiting van degene die openbaart?

     

    Wanneer een portret?

     

    Het begrip 'portret' moet ruim worden geïnterpreteerd. Zo is niet alleen de foto van een gezicht of kenmerkende lichaamshouding (Naturiste-arrest) een portret, maar kan in bepaalde gevallen ook een afbeelding of video van een lookalike (zie Gouden Gids tegen Yellow Bear over de lookalike Katja Schuurman) een portret zijn. Iemand hoeft dus niet per se zelf geportretteerd te zijn. Daarbij is wel van belang dat de lookalike duidelijk dient te verwijzen naar de betrokkene.

  • Actualiteiten/ Gepost

    De nieuwe 'aftapwet'

    Hoe ver willen we gaan om onze nationale veiligheid te beschermen? Welk belang hechten nog aan bescherming van onze privacy?


    Vragen die ook recent naar voren kwam tijdens het debat in de Tweede Kamer over de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten ('de aftapwet'). De Tweede Kamer heeft ingestemd met deze wet. In dit stuk wordt ingegaan op de inhoud van deze wet, de gevolgen voor de individuele burger en wordt eveneens ingegaan op bovenstaande vragen.

  • Actualiteiten/ Gepost

    Mr. Robert Streisand

    Mr. Robert Streisand

    Voor Nederlandsmedianieuws.nl schreef Remco Klöters een artikel over de procedure omtrent de vierdelige dramaserie 'De Maatschap'. Hieronder een korte introductie en een verwijzing naar het artikel.

     

    Mag je een serie maken waarin geanonimiseerde, maar toch zeer herkenbare figuren optreden? Dat is in essentie de vraag in de procedure die straatvechter en voormalig advocaat mr. Robert Moszkowicz tegen de VPRO en de makers van de serie 'De Maatschap' heeft aangespannen.

  • Actualiteiten/ Gepost

    Internationale conflicten: agentuurovereenkomsten

    Internationale conflicten: agentuurovereenkomsten

    Inleiding
    Handelsagenten genieten op grond van de wet een hoge mate van bescherming. Toch is een hoog niveau van bescherming in de praktijk soms lastig te halen. Dat komt omdat vaak sprake is van grensoverschrijdende handel, waardoor het praktisch en juridisch moeilijk is de leverancier aan te spreken. Er bestaan internationaal verschillen in de toepassing van het agentuurrecht. En met name ook op het gebied van overeenkomsten- en procesrecht.

  • Actualiteiten/ Gepost

    Van Kaam partner van Amsterdam Made

    Van Kaam partner van Amsterdam Made

    Van Kaam IP & Media is een samenwerkingsverband aangegaan met het Amsterdamse community platform Amsterdam Made. Bij dit platform zijn meer dan 200 verschillende Amsterdamse 'makers' aangesloten, die zich bezig houden met het ontwerpen en produceren van duurzame producten. Denk aan o.a. Ace & Tate, Brandt & Levie en Brouwerij 't IJ.

  • Actualiteiten/ Gepost

    Regels voor vloggers

    Regels voor vloggers

    Het Commissariaat voor de Media (CvdM) wil volgend jaar nieuwe regels invoeren omtrent reclame en sponsoring bij vlogs. Aanleiding hiervoor is een update van Europese regelgeving op grond waarvan bepaalde verplichtingen voor wat betreft reclame en sponsoring zoals die gelden voor omroepen ook kunnen worden toegepast op online platforms zoals YouTube.


    Op dit moment gaan vloggers in Nederland in de praktijk nog vrijuit. Denk bijvoorbeeld aan de populaire Enzo Knol. Vooral kinderen en jongeren volgen zijn blogs en zien in hem een voorbeeld. Het is nu echter vaak onduidelijk of vloggers zoals Knol oprecht enthousiast zijn over producten of dat zij betaald worden door bedrijven om deze producten te promoten.

  • Actualiteiten/ Gepost

    Juridische masterclass voor social influencers

    Juridische masterclass voor social influencers

    Op dinsdag 22 november geeft Remco Klöters een masterclass voor Social Influencers en het recht. Daarbij zal hij de voor social media influencers relevante wet- en regelgeving de revue laten passeren.

     

    Ook bloggers, vloggers en social media influencers hebben te maken met wetgeving. Waar dienen zij rekening mee te houden bij het maken van een vlog? Wat zijn de regels omtrent het maken van reclame of het plaatsen van gesponsorde berichten en wat als je stukjes tekst, beeld of muziek van anderen overneemt? Remco Klöters gaat in op de juridische do's and dont's op dit gebied.

  • Actualiteiten/ Gepost

    Hyperlinken alleen onder voorwaarden toegestaan

    Hyperlinken alleen onder voorwaarden toegestaan

    De tongen zijn losgemaakt door het langverwachte arrest inzake GeenStijl /Sanoma, ook wel de Playboy-zaak genoemd. Het Hof van Justitie ('HvJEU') is van oordeel dat het plaatsen van hyperlinks geen auteursrechtinbreuk oplevert, tenzij degene die de hyperlink plaatst weet of behoort te weten dat de content waarnaar hij verwijst illegaal gepubliceerd is en hij een winstoogmerk heeft.

  • Actualiteiten/ Gepost

    Het hof over vluchtelingen, homo's en testikels

    Het hof over vluchtelingen, homo's en testikels

    Voor Nederlandsmedianieuws.nl schreef Remco Klöters een artikel over het al dan niet rechtmatig uitgezonden interview van PowNed met een Syrische vluchteling over homoseksualiteit en een testikelaandoening. Hieronder een korte introductie en een verwijzing naar het artikel.

     

    Interviews met vluchtelingen zijn schaars, alleen al omdat het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) journalisten uitsluitend op afspraak toegang biedt. Een PowNews-journaliste komt toch binnen en interviewt een Syrische vluchteling onder het mom van een schoolopdracht. Een klein jaar later wijst het Hof Amsterdam een interessant arrest waarin de uitlatingen over het centrum en homoseksualiteit wel en over een akelige testikelaandoening niet door de uitingsvrijheid beschermd worden.

  • Actualiteiten/ Gepost

    Een nieuwe toekomst voor klanken en geuren?

    Een nieuwe toekomst voor klanken en geuren?

    Het merkenrecht kent inmiddels een lange geschiedenis met spraakmakende arresten. De alsmaar ontwikkelde digitale samenleving brengt steeds meer nieuwe mogelijkheden met zich mee. De Europese agenda werd daarom een aantal jaren geleden aangevuld: de regels omtrent het intellectueel eigendomsrecht versterken en moderniseren. Op het gebied van het merkenrecht is inmiddels de nieuwe Uniemerkverordening en de gewijzigde merkenrichtlijn in werking getreden. Deze zouden de huidige regelgeving doeltreffender, efficiënter en meer samenhangend moeten maken. In hoeverre beïnvloeden deze nieuwe regels de mogelijkheid tot het deponeren van klanken en geuren als merk?

  • Actualiteiten/ Gepost

    Privacy shield aangenomen

    Privacy shield aangenomen

    De Europese Commissie heeft op 12 juli jl. het EU-US Privacy Shield aangenomen. Met deze regeling is de opvolger van de Safe Harbour principles een feit en wordt beoogd Europeanen een passend beschermingsniveau te bieden voor uitwisseling van persoonsgegevens tussen de EU en de VS.

  • Actualiteiten/ Gepost

    Plagiaat of puur toeval?

    De Engelse zanger Ed Sheeran wordt beschuldigd van het plegen van auteursrechtinbreuk. De beschuldigingen komen van tekstschrijvers Martin Harrington en Thomas Leonard, welke het nummer 'Amazing' (gezongen door Matt Cardle) schreven. Volgens hen vertonen de nummers 'Photograph' en 'Amazing' zulke gelijkenissen dat niet anders geconcludeerd kan worden dat Sheeran het nummer heeft gekopieerd.


    Deze gelijkenissen bestaan volgens de schrijvers uit:
    - identieke tonen en een identiek ritme (welke voornamelijk in het refrein terugkomen);
    - identieke tekst; alsmede
    - een overeenstemmende stijl.


    Hoe zou een dergelijke zaak in Nederland beoordeeld worden? Is er sprake van overeenstemming? En: komen de aspecten zoals hierboven beschreven eigenlijk wel voor bescherming in aanmerking?

  • Actualiteiten/ Gepost

    Soepelere regels omtrent reclame en sponsoring

    Soepelere regels omtrent reclame en sponsoring

    De Europese Commissie is hard op weg met haar Digital Market Strategy. In dat kader heeft zij onlangs haar voorstel voor een nieuwe versie van de Richtlijn audiovisuele mediadiensten gepresenteerd. Het betreft een update die meer ingespeeld moet zijn op de huidige wijze waarop we ons blootstellen aan audiovisuele media. Zie ook dit informatieve artikel van consultancy.nl over de verschuiving van de tv-markt.

     

    De huidige richtlijn is van toepassing op zowel commerciële als publieke omroepinstellingen. Met de nieuwe regels komen daar ook aanbieders van VOD-diensten en online video-platforms bij. Met het voorstel van de Commissie worden de regels voor omroepen soepeler, terwijl video-platforms juist verplichtingen opgelegd krijgen. De Commissie vindt dat ook aanbieders van laatstgenoemde diensten onder de reikwijdte van de richtlijn behoren te vallen. Hierna volgt een korte uiteenzetting van het voorstel.

  • Actualiteiten/ Gepost

    Algemene verordening gegevensbescherming: aandachtspunten

    Algemene verordening gegevensbescherming: aandachtspunten

    Inleiding

    Het is de zwaarst belobbyde Europese wetgeving ooit. De Algemene verordening gegevensbescherming. Er werden in totaal om en nabij 4000 amendementen op ingediend. De verordening heeft een grote invloed op organisaties die persoonsgegevens verwerken, waaronder Google en social media platforms. Geen wonder dat juist deze partijen zich intensief hebben bemoeid met de tekst van de nieuwe verordening. Niet alleen deze grote partijen maar ook de gemiddelde MKB'er die persoonsgegevens verwerkt moet zich houden aan de nieuwe regels. Deze zullen op 25 mei 2018 rechtstreeks van toepassing zijn in heel Europa en het nodige veranderen op het gebied van bescherming van persoonsgegevens. Hierna volgt een korte analyse van de belangrijkste aandachtspunten.

  • Actualiteiten/ Gepost

    Van Kaam advocaten highly recommended by Legal 500 and MLI

    Van Kaam advocaten highly recommended by Legal 500 and MLI

    Van Kaam advocaten has been highly recommended by The Legal 500 and Media Law International for the practice areas Media & Entertainment and Intellectual property.

  • Actualiteiten/ Gepost

    Erdogan, Duitse humor en satire

    De Grieken, de Romeinen en zelfs de oude Egyptenaren gebruikten satire als middel om pregnante kwesties aan de kaak te stellen. Het door Desiderius Erasmus geschreven werk de Lof der zotheid uit 1511 is bewijs dat ook in Nederland al eeuwenlang maatschappijkritiek wordt geleverd door middel van satire. Wat is eigenlijk de stand van zaken in Europa anno 2016? De Duitse ambassadeur is deze week in Ankara op het matje geroepen voor een satirisch filmpje over Erdogan. Is er reden tot zorg?

  • Actualiteiten/ Gepost

    Van Kaam advocaten breidt uit!

    Van Kaam advocaten breidt uit!

    Per 1 maart 2016 is mr. Jurian van Groenendaal het team van Van Kaam advocaten komen versterken.

  • Actualiteiten/ Gepost

    Een bondscoach, wat kost dat nou?

    Een bondscoach, wat kost dat nou?

    Voor Nederlandsmedianieuws.nl schreef Remco Klöters een artikel over vergoeding voor het gebruik van het portretrecht van voormalig bondscoach Van Gaal. Hieronder een korte introductie en een verwijzing naar het artikel.

     

    Weinig evenementen zullen voor de middenstand zo lucratief zijn als het WK voetbal. Als we meedoen tenminste... Maar niet alles kan. Eind januari veroordeelde de rechter in Amsterdam een reclamebureau voor het gebruik van het portret van Van Gaal tot een vergoeding van € 25.000,-. Hoe komt de rechter tot zo'n bedrag?

  • Actualiteiten/ Gepost

    AVROTROS behaalt overwinning bij gerechtshof: geen afgifte ruwe beeldmateriaal

    AVROTROS behaalt overwinning bij gerechtshof: geen afgifte ruwe beeldmateriaal

    Een overwinning voor journalistiek Nederland. Het Hof Den Haag heeft op 22 december vervroegd arrest gewezen over de gedwongen afgifte van het volledige ruwe beeldmateriaal door AVROTROS aan telecomprovider Pretium. Met het arrest wordt het tussenvonnis van 2 februari 2011 van de Rechtbank Den Haag vernietigd. In dit vonnis is AVROTROS veroordeeld tot afgifte van al het ruwe beeldmateriaal aan Pretium in verband met een uitzending van het televisieprogramma Radar waarin verborgen camera-beelden van een callcenter van Pretium werden uitgezonden. Hierna volgt een overzicht van de belangrijkste overwegingen van het hof.

  • Actualiteiten/ Gepost

    False reviews: who's to blame?

    Voor Nederlandsmedianieuws.nl schreef Remco Klöters een artikel over online nep-reviews. Hieronder een korte introductie en een verwijzing naar het artikel.

     

    "False, misleading and inauthentic!", aldus Amazon over de reviews die door meer dan duizend reviewers tegen betaling op haar website zijn geplaatst. Na in april 2015 al wat websites te hebben aangepakt waar tegen betaling nep-reviews werden aangeboden, is het vizier nu gericht op de 'reviewers' zelf. Zij zijn vorige maand in Seattle voor de rechter gesleept.

     

    Wie wordt er tegenwoordig niet dagelijks vriendelijk en dringend verzocht de Facebook-pagina van de lokale bakker te liken, het net afgekapte callcentergesprek te waarderen en toch vooral vijf sterren te geven aan die norse taxichauffeur. Het belang van likes, reviews en ratings is tegenwoordig onomstreden.

     

    Met de toename van dit belang neemt helaas ook de betrouwbaarheid daarvan af en er verschijnen steeds vaker berichten over

    onbetrouwbare, false reviews.

  • Actualiteiten/ Gepost

    Europese Safe Harbour beschikking ongeldig

    Europese Safe Harbour beschikking ongeldig

    Het Hof van Justitie van de Europese Unie (''HvJ EU'') heeft een belangrijk arrest gewezen in een zaak over het doorgeven en opslaan van Europese persoonsgegevens in de Verenigde Staten. Het hof heeft bepaald dat de Europese 'Safe Harbour' beschikking onvoldoende waarborgen biedt voor een passend beschermingsniveau van persoonsgegevens. Op grond van deze beschikking kregen ondernemingen als Google, Facebook, Microsoft, Apple, Amazon en Twitter toestemming om gegevens van Europeanen in de VS op te slaan. In totaal geven ruim 5000 bedrijven persoonsgegevens door op grond van de Safe Harbour regels.

     

    Achtergrond: Schrems vs. Facebook
    Het arrest is de eindbeslissing in een procedure tussen de Oostenrijkse student Maximillian Schrems en Facebook. Alle Facebook-abonnees woonachtig in Europa moeten bij hun inschrijving een overeenkomst sluiten met Facebook Ireland, een dochtermaatschappij van het in de VS gevestigde Facebook Inc. De gegevens die door gebruikers op Facebook worden geplaatst worden vanuit Ierland geheel of gedeeltelijk doorgegeven naar en bewaard op servers van Facebook in de VS, waar de gegevens worden verwerkt. Schrems diende hierover een klacht in bij de Ierse privacytoezichthouder (de Data Protection Commissioner). Volgens hem bieden het geldende recht en de praktijk van de VS omtrent databescherming onvoldoende bescherming tegen surveillance van de naar dat land doorgegeven gegevens door overheidsinstanties. In dat verband verwijst hij naar de onthullingen van Edward Snowden in 2013 over de activiteiten van de Amerikaanse inlichtingendiensten en in het bijzonder de National Security Agency (''NSA'').

     

    De Ierse toezichthouder wees de klacht van Schrems af onder verwijzing naar een beschikking van de Europese Commissie uit 2000 (de zogenoemde Safe Harbour beschikking) waarin is bepaald dat de VS in het kader van haar Safe Harbour regels een passend niveau van bescherming van de doorgegeven persoonsgegevens biedt. Scherms stapte hierop naar het Ierse Hooggerechtshof, die de kwestie vervolgens doorverwees naar het Europese hof.

  • Actualiteiten/ Gepost

    Geen auteursrecht op 'Happy Birthday'

    Geen auteursrecht op 'Happy Birthday'

    Het staat vast: op het liedje 'Happy Birthday' rust geen auteursrecht. Dit heeft de Amerikaanse rechter op 22 september 2015 geoordeeld. Warner/Chappell Music claimde het auteursrecht op de verjaardagsklassieker. Volgens berekeningen zou Warner/Chappell jaarlijks zo'n 2 miljoen dollar verdienen aan de auteursrechten op het nummer.

     

    De discussie omtrent het auteursrecht van Happy Birthday is een tijdje geleden begonnen door documentairemaakster Jennifer Nelson. Zij maakte een film over het liedje en ontving voor het gebruik van het liedje in haar film een rekening van Warner/Chappell. Ze twijfelde of de claim van Warner/Chappel wel terecht was en stapte naar de rechter.

  • Actualiteiten/ Gepost

    VOGUE Nederland lanceert VOGUE Man

    VOGUE Nederland lanceert VOGUE Man

    Na Frankrijk, Italië en Turkije is nu ook Nederland aan de beurt. G+J media lanceert de 'modebijbel' voor mannen: VOGUE Man. Vanaf donderdag 24 september ligt deze in de schappen.

     

    VOGUE Man is een brand-extension van de Nederlandse editie van het internationaal befaamde high-fashion magazine VOGUE. De allereerste editie bevat onder andere modeseries geïnspireerd op Nederlandse stijliconen uit het verleden, zoals Ramses Shaffy en Johan Cruijf. Daarnaast bevat het een dubbelinterview met fotograaf en regisseur Anton Corbijn en acteur Dane DeHaan over Corbijns laatste film 'Life'. 

  • Actualiteiten/ Gepost

    Contract Check: uw contracten up-to-date

    Contract Check: uw contracten up-to-date

    Per 1 juli 2015 is het nieuwe auteurscontractenrecht in werking getreden. Zoals u kunt lezen in onze laatste update heeft deze wetswijziging gevolgen voor zowel makers als exploitanten van auteursrechtelijk beschermde werken. De nieuwe regels zijn dan ook belangrijk voor de contractspraktijk van alle mediabranches. Zijn uw contracten al up-to-date?

     

    Het team van Van Kaam advocaten biedt u de mogelijkheid tot een Contract Check voor zowel bestaande als nieuwe contracten en/of algemene voorwaarden betreffende de exploitatie, licentiering en/of uitgave van auteursrechtelijk beschermde werken.

  • Actualiteiten/ Gepost

    Inwerkingtreding Wet auteurscontractenrecht

    Inwerkingtreding Wet auteurscontractenrecht

    Op 1 juli 2015 is de Wet auteurscontractenrecht officieel in werking getreden. De wet beoogt de contractuele positie van auteurs en uitvoerend kunstenaars ten opzichte van de exploitanten van hun werken te verbeteren.

     

    Met de wet wordt de Auteurswet 1912 onder andere uitgebreid met een nieuw hoofdstuk: 'Hoofdstuk IA de exploitatieovereenkomst'. De bepalingen in dit hoofdstuk zien alleen op overeenkomsten tussen makers en exploitanten en dus niet op overeenkomsten inzake het gebruik van een werk door een opdrachtgever, eenvoudige gebruikslicenties of andere overeenkomsten met gebruikers.

     

    De belangrijkste wijzigingen conform de Wet auteurscontractenrecht op een rij:

  • Actualiteiten/ Gepost

    Estse NU.nl aansprakelijk

    Estse NU.nl aansprakelijk

    Voor Nederlandsmedianieuws.nl schreef Remco Klöters een artikel over de aansprakelijkheid van nieuwswebsites voor reacties van hun gebruikers. Hieronder een korte introductie en een verwijzing naar het artikel.

     

    bloody shitheads... (...) sick jew! / go and drown yourself / (...) assholes fck / Lynching, to warn the other [islanders] and would-be men.

     

    Ziehier een selectie van weinig verheffende, maar op zichzelf ook weer niet helemaal opmerkelijke commentaren van Estse lezers van de Delfi-website (www.delfi.ee), een grote commerciële Estse nieuwssite, vergelijkbaar met Nu.nl.

     

    Delfi publiceert dagelijks 330 artikelen, waar dagelijks gemiddeld 10.000 (!) veelal anonieme reacties op gegeven worden.

  • Actualiteiten/ Gepost

    Merk-af-pakken met Roy Donders

    Voor Nederlandsmedianieuws.nl schreef Remco Klöters een artikel over het merkrecht van Roy Donders. Hieronder een korte introductie en een verwijzing naar het artikel.

     

    Kent u het laatste verdienmodel uit de marketing al? Kaap de naam van een bekende Nederlander als merk en stel je vervolgens voor als de nieuwe 'strategische, creatieve online partner van merken', zoals een marketingbureau uit Waalwijk vorig jaar deed.

  • Actualiteiten/ Gepost

    Het nieuwe harde beleid van het CvdM

    Het nieuwe harde beleid van het CvdM

    Voor het tijdschrift Mediaforum schreef Bertil van Kaam een opinie over het beleid van het Commissariaat voor de Media. Hieronder een korte introductie en een verwijzing naar het gehele artikel.

     

    'Met een rechte rug' kopt de column van Commissaris De Cock Buning in Broadcastmagazine van enkele weken geleden. Ze verbaast zich daar over de verontwaardiging die in medialand is ontstaan over twee recentelijk door het Commissariaat opgelegde boetes. De NTR krijgt een boete van € 150.000,- voor het programma Sinterklaasjournaal en Omroep Max een boete van € 162.000,- voor het programma Heel Holland Bakt. Volgens De Cock Buning is de Mediawet duidelijk - zij ziet het liefst dat de omroepen zeggen: 'jullie hebben gelijk, wij accepteren de boete en voorkomen in de toekomst verdere overtredingen'. Maar met de nieuwe koers van het Commissariaat is het de vraag of dat wel realistisch is. Beide beschikkingen laten immers zien dat het Commissariaat de normen uit de Mediawet opnieuw en ruimer dan voorheen interpreteert en daaraan stevige boetes verbindt.

  • Actualiteiten/ Gepost

    Cookiemuur terug van weggeweest

    Cookiemuur terug van weggeweest

    De ACM is gestart met het actief handhaven van de nieuwe cookieregels. Op aandringen van de ACM hebben een aantal websites hun cookiemuur weer opgetrokken zo blijkt uit berichten van onder andere Geen Stijl en Tweakers.net (uitgeverij De Persgroep). Welke websites nog meer bericht hebben gehad van het ACM is (nog) niet bekend.

     

    Achtergrond

    Websitehouders trokken in 2012 en 2013 massaal cookiemuren op om te voldoen aan de destijds geldende regelgeving die eruit bestond dat de gebruiker expliciet om toestemming voor het gebruik van cookies moest worden gevraagd. De ‘muren’ werden neergehaald na een Kamerbrief van Minister Kamp waarin werd benadrukt dat expliciet vragen om toestemming middels een cookiemuur overbodig was en een cookiemelding zou volstaan. Nu handelen diezelfde websites in strijd met de wet, aldus het ACM. 

  • Actualiteiten/ Gepost

    Google Vergeet Update

    Google Vergeet Update

    Voor Nederlandsmedianieuws.nl schreef Remco Klöters een artikel over het recht om vergeten te worden. Hieronder een korte introductie en een verwijzing naar het artikel.

     

    Een klein jaar nadat zoekmachine Google door het Europese Hof van Justitie bevolen werd het recht om vergeten te worden te garanderen, is het tijd voor een update. Ik schreef hier vorig jaar al over. Is het eenvoudig een dergelijk verzoek gehonoreerd te krijgen? En als het mislukt, is de Nederlandse rechter bereid in te grijpen en het recht te handhaven? Op 31 maart 2015 oordeelde het Hof Amsterdam hier voor het eerst over.

  • Actualiteiten/ Gepost

    Tentoonstelling Anton Corbijn - Haags Gemeentemuseum

    Vanaf zaterdag 21 maart t/m 21 juni is in het Haags Gemeentemuseum een overzichtstentoonstelling van fotograaf en regisseur Anton Corbijn te bewonderen. De tentoonstelling is naar aanleiding van zijn zestigste verjaardag.

     

    Hollands Deep toont de hoogtepunten uit zijn werk. De grove zwart-witfoto's van muzikanten uit de jaren 70/80 vormen een belangrijk onderdeel van de tentoonsteling. Met dit grote overzicht wil het museum de ontwikkeling van Anton Corbijn als autodidact en de diversiteit van zijn onderwerpen en gebruikte technieken en materialen laten zien. Ook foto’s van de making-of van zijn films zijn opgenomen in de tentoonstelling.

  • Actualiteiten/ Gepost

    Blurred Lines resultaat van plagiaat?

    Blurred Lines resultaat van plagiaat?

    ‘’Blurred Lines’’, de megahit van Pharrell Williams en Robin Thicke lijkt teveel op het nummer ‘’Got to Give it up’’ van Marvin Gaye uit 1977. Zo luidde onlangs het Amerikaanse juryoordeel. Williams en Thicke moeten de erfgenamen van Marvin Gaye een schadevergoeding van zo’n $7,3 miljoen betalen. De artiesten verdienden zelf ongeveer $16,5 miljoen aan de mega-hit ‘’Blurred Lines’’. Thicke heeft naar eigen zeggen geen noot van het nummer geschreven. Williams erkende tijdens de procedure dat hij het lied in een avond geschreven heeft en dat de muziek van Gaye ‘’de soundtrack van zijn jeugd’’ is.

     

    Tijdens de zitting zijn beide nummers in detail met elkaar vergeleken. De jury erkende uiteindelijk dat de tekst en zanglijn van het nummer van Williams en Thicke volledig anders is dan dat van Gaye, maar dat de beat van beide nummers naadloos aansloot. De overeenkomst in ritme heeft Williams en Thicke dus uiteindelijk de das om gedaan. 

  • Actualiteiten/ Gepost

    Nieuwe cookieregels van kracht

    Nieuwe cookieregels van kracht

    Op 10 maart 2015 is de nieuwe cookiewetgeving officieel gepubliceerd in het Staatsblad. Hiermee zijn de nieuwe cookieregels daadwerkelijk van kracht. De nieuwe regels moeten een oplossing bieden voor de problemen en overlast die de vorige cookiebepalingen (geldend sinds 2012) met zich mee brachten. Internetgebruikers worden nog vaak onnodig geconfronteerd met pop-ups, banners en zogenaamde ''cookie walls'' terwijl hun privacy niet of nauwelijks in het geding is.

  • Actualiteiten/ Gepost

    AVROTROS mag aflevering Tros Radar uitzenden

    Afgelopen maandag probeerde de Stichting Loterijverlies via een kort geding bij de Rechtbank Midden-Nederland een preventief verbod op de uitzending van het consumentenprogramma Radar af te dwingen. De stichting won onlangs een zaak voor de Hoge Raad tegen de Staatsloterij en roept nu mensen op die tussen 2000 en 2007 met de Staatsloterij hebben meegedaan om zich bij hen aan te melden. Loterijverlies claimt dat gedupeerde kans maken hun inleggeld terug te krijgen en/of dat zij aanspraak kunnen maken op schadevergoeding. De stichting was bang dat de uitzending van Radar haar in een kwaad daglicht zou stellen en dat zou worden gesteld dat gedupeerden helemaal geen aanspraak kunnen maken op schadevergoeding . De voorzieningenrechter wees de vordering direct na de zitting af.

  • Actualiteiten/ Gepost

    Schending overeenkomst leidt tot inbreuk

    Schending overeenkomst leidt tot inbreuk

    De Korte Weg, beter bekend onder de naam De Vegetarische Slager (DVS) uit Den Haag, heeft onlangs met succes opgetreden tegen een inbreuk op haar merk- en handelsnaamrechten. De Vegetarische Slager Amsterdam verkocht in haar winkel in Amsterdam naast DVS-producten ook van derden afkomstige vleesvervangende artikelen. Uit de samenwerkingsovereenkomst die tussen partijen was aangegaan volgde niet dat De Vegetarische Slager Amsterdam ook niet van DVS afkomstige producten mocht verkopen.

  • Actualiteiten/ Gepost

    Life by Anton Corbijn

    Life by Anton Corbijn

    Life, de nieuwe film van Anton Corbijn, is begin deze maand in première gegaan op het Filmfestival van Berlijn.

     

    De film vertelt het verhaal over de vriendschap tussen James Dean (Dane DeHaan) en Dennis Stock (Robert Pattinson), popfotograaf voor het blad 'Life'. De vriendschap tussen de twee vloeit voort uit het feit dat Dean regelmatig voor het blad geportretteerd wordt door Stock. Het verhaal speelt zich af in 1955 en is opgenomen in Canada en de V.S.

  • Actualiteiten/ Gepost

    Privacy-vriendelijk gebruik maken van Google Analytics

    Privacy-vriendelijk gebruik maken van Google Analytics

    Op de website van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) is sinds kort een handleiding beschikbaar (enkel via de zoekfunctie) waarin het aan de hand van vier stappen uiteenzet hoe op een privacy-vriendelijke wijze gebruik kan worden gemaakt van Google Analytics. Analytics is de dienst van Google waarmee allerlei statistieken over een website kunnen worden verzameld, zoals bezoekersverkeer, paginaweergaves en bezoektijd. Daarbij wordt gebruik gemaakt van tekstbestanden die op de computer van de eindgebruiker worden geplaatst, zogenaamde analytische cookies.

  • Actualiteiten/ Gepost

    Tweedehands e-bookmarkt moet illegale content weren

    Tweedehands e-bookmarkt moet illegale content weren

    Een tijdje geleden schreef Nils Winthagen voor Emerce.nl een artikel over het auteursrecht en het verkopen van tweedehands e-books. Dit schreef hij naar aanleiding van een kort geding procedure tussen Tom Kabinet en het Nederlandse Uitgeversverbond (NUV). In het kort geding werd NUV in het ongelijk gesteld. NUV ging met succes in hoger beroep. Tom Kabinet mag geen dienst aanbieden waarmee illegale e-books verkocht kunnen worden. 

  • Actualiteiten/ Gepost

    Werken groot kunstenaars nu publiek domein

    Werken groot kunstenaars nu publiek domein

    Met het inluiden van het nieuwe jaar is tevens de deur naar het publieke domein geopend voor de werken van kunstschilders Mondriaan, Kandinsky, Munch en Nussbaum. In Europa zijn auteursrechtelijke werken beschermd tot 70 jaar na de dood van de maker (post mortem auctoris). Voornoemde kunstenaars waren in 2014 precies 70 jaar geleden overleden en dus zijn per 1 januari van dit jaar de auteursrechten op hun werken in Europa komen te vervallen. Dit heeft tot gevolg dat de werken nu onbeperkt mogen worden gepubliceerd.

     

  • Actualiteiten/ Gepost

    'Nieuwe' gebruiksvoorwaarden Facebook

    'Nieuwe' gebruiksvoorwaarden Facebook

    Onlangs heeft iedere Facebookgebruiker een melding ontvangen dat per 1 januari 2015 nieuwe gebruiksvoorwaarden zullen gelden. Iedereen die de dienst na 1 januari blijft gebruiken gaat hiermee akkoord. Er is inmiddels een tegenbeweging ontstaan waarbij gebruikers via een post op hun tijdlijn meedelen niet akkoord te zullen gaan met deze voorwaarden. Het is de vraag of dit zin heeft. Op grond van de haar gebruiksvoorwaarden claimt Facebook namelijk dat je al akkoord bent als je de dienst gebruikt. Wat is Facebook van plan? Hieronder een korte opheldering.

     

    Geen sprake van nieuwe voorwaarden
    De voorwaarden waarvan Facebook claimt dat deze zijn gewijzigd worden al langere tijd toegepast. Van nieuwe gebruiksvoorwaarden is dus geen sprake. De voorwaarden zijn enkel herschreven en verdeeld over meerdere documenten. Wel is bekend dat Facebook nog meer data over ons gaat verzamelen en uitwisselen. Hieronder een greep uit de belangrijkste voorwaarden:

  • Actualiteiten/ Gepost

    Recht op eigen naam

    Voor Nederlandsmedianieuws.nl schreef Remco Klöters een artikel over het recht op je eigen naam. Hieronder een korte introductie en een verwijzing naar het artikel.

     

    Stel: je bent een trotse Italiaanse, luisterend naar de naam Gabriella Capra. Niks mis met zo’n naam, zou je denken.

    Maar dan blijkt dat de vertalers van Peppa Pig, een Britse animatieserie over vrolijke dieren op een boerderij de geit uit de serie jouw naam te hebben gegeven. Capra is Italiaans voor geit en Gabriella Goat werd Gabriella Capra. Voor de Italiaanse breken zware tijden aan…

  • Actualiteiten/ Gepost

    Anton Corbijn maakt concertfilm Depeche Mode

    Anton Corbijn maakt concertfilm Depeche Mode

    De dvd Alive In Berlin en een gelijknamig album verschijnen op 17 november 2014. Corbijn heeft al vaker samengewerkt met de band voor o.a. videoclips en heeft hen diverse malen gefotografeerd. In de film komen de Duitse shows van Depeche Mode aan bod, waarbij er onder meer beelden van achter de schermen, interviews en een akoestische sessie in het oudste hotel van Berlijn te zien zijn.

  • Actualiteiten/ Gepost

    Apps en privacy: hoe zit dat?

    Apps en privacy: hoe zit dat?

    Voor Emerce.nl schreef Nils Winthagen een artikel over apps en de daarop van toepassing zijnde privacyregels. Hieronder een korte inleiding en een verwijzing naar het artikel.

     

    De laatste tijd is er veel te doen om apps en privacy. Zo werd Blink Uitgevers onlangs nog op de vingers getikt door het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) in verband met de kinderapp 'Okki Gekke-bekken-club'. De app verwerkte persoonsgegevens van kinderen in strijd met de regels van de Wet bescherming persoonsgegevens. Er wordt volop geëxperimenteerd met de ontwikkeling en economische toepassing van apps. Het juiste moment om de privacyregels rond apps eens kort te belichten.

  • Actualiteiten/ Gepost

    Porno Pino

    Porno Pino

    Voor Nederlandsmedianieuws.nl schreef Remco Klöters een artikel over het auteursrecht van Pino. Hieronder een korte introductie en een verwijzing naar het artikel.

     

    Hoe zou het toch zijn met het onderzoek naar Porno Pino, aangekondigd nadat Pino gesignaleerd was op het Amsterdamse festival Valtifest met het thema: 7 zonden?

     

    De NTR was not amused toen zij vorige maand te horen kreeg dat Pino zich in het weekend zou hebben opgehouden in het gezelschap van schaars geklede danseressen en mannen met zweepjes. Er zou een onderzoek volgen, maar vooralsnog heb ik niets meer vernomen. Aanleiding genoeg om dat dan maar zelf te doen, je bent media-advocaat of je bent het niet.

  • Actualiteiten/ Gepost

    G+J Uitgevers introduceert: National Geographic Historia

    G+J Uitgevers introduceert: National Geographic Historia

    In een tijd waarin het geprinte tijdschrift op zijn retour lijkt te zijn, bewijst G+J Uitgevers het tegendeel. Zij brengt namelijk een nieuw tijdschrift op de markt. Een spin-off van het alom bekende National Geographic: National Geographic Historia.

    Het nieuwe tijdschrift richt zich op geschiedenis in brede zin en is vooral gericht op ‘mooie geïllustreerde klassieke geschiedenis’. CEO Eric Blok stelt dat het een blad wordt voor mensen die ‘gewoon in geschiedenis geïnteresseerd zijn en ook nog tijd hebben om te lezen’.

  • Actualiteiten/ Gepost

    Chanel vs. 'What about Yves'

    Chanel vs. 'What about Yves'

    Het Amerikaanse parodiërende kledinglabel 'What about Yves' heeft het Chanel-logo tezamen met het Ghostbuster-logo verwerkt in een kledinglijn van T-shirts. Chanel is in de VS een procedure gestart tegen het kledinglabel. Zij beroept zich hierbij op haar auteurs- en merkrechten ten aanzien van het Chanel-logo (de twee in elkaar hakende C’s). Het publiek zou volgens het luxe modehuis kunnen denken dat het ontwerp van hen afkomstig is, terwijl zij niks van doen heeft met het kledinglabel.

  • Actualiteiten/ Gepost

    Google verwijdert zoekbalk bij Torrent websites

    Google verwijdert zoekbalk bij Torrent websites

    Recent heeft Google een nieuwe zoekoptie geïntroduceerd waarmee gebruikers via de link vanuit de zoekresultaten direct kunnen zoeken binnen de betreffende website. (zie afbeelding). De zoekbalk werd in het verleden echter ook getoond bij torrent websites als The Pirate Bay, Isohunt.to en Torrentz.eu. Deze zoekbalk is nu verwijderd door Google. Waarom Google deze zoekbalken bij de torrent websites heeft verwijderd heeft zij nog niet bekend gemaakt. De torrent websites zelf zijn nog wel vindbaar.

     

  • Actualiteiten/ Gepost

    Tweedehands e-bookmarkt toegestaan?

    Voor Emerce.nl schreef Nils Winthagen een artikel over het auteursrecht en een tweedhands e-book markt. Hieronder een korte inleiding en een verwijzing naar het artikel.

     

    In 2013 werden er zo’n 1,95 miljoen e-books verkocht, wat goed was voor ongeveer 3,2 procent van de algemene boekenomzet. Dit lijkt niet veel, maar de e-bookmarkt is dan ook een van markten die erg te lijden heeft onder piraterij. Het onlangs gelanceerde Tom Kabinet wil de markt voor legale e-books aantrekkelijker maken door het aanbieden van een online marktplaats voor tweedehands e-books. Het portal is nog maar net bezig, maar stuit nu al op een claim van het Nederlandse Uitgeversverbond (NUV) wegens auteursrechtinbreuk. Partijen stonden op 10 juli 2014 voor de rechter.

  • Actualiteiten/ Gepost

    Google ontgoocheld!

    Google ontgoocheld!

    Voor Nederlandsmedianieuws.nl schreef Remco Klöters een artikel over Google en het recht om vergeten te worden. Hieronder een korte introductie en een verwijzing naar het artikel.

     

    Op 13 mei 2014 heeft het Europese Hof van Justitie tot grote schrik van Google een baanbrekende uitspraak gewezen over de plichten van exploitanten van zoekmachines.

     

    Volgens het Hof hebben mensen het recht om ‘vergeten’ te worden en dienen zij daarom de mogelijkheid te hebben bezwaar te maken tegen publicatie van onjuiste of niet (langer) relevante informatie die via zoekmachines openbaar wordt gemaakt. Dit terwijl het er vorig jaar nog op leek dat een dergelijk recht niet zou bestaan.

  • Actualiteiten/ Gepost

    Nieuwe film Corbijn

    A Most Wanted Man vertelt over een Tsjetsjeense moslim die asiel aanvraagt in Hamburg. Eenmaal daar wordt hij beschouwd als terreurverdachte.

     

    De eerder dit jaar overleden acteur Philip Seymour Hoffman speelt de agent van de geheime dienst die met het onderzoek wordt belast. De thriller is de laatste titel die de acteur afmaakte voordat hij plotseling overleed. Corbijn heeft de film opgedragen aan Hoffman.

  • Actualiteiten/ Gepost

    Amalia beschermd

    Amalia beschermd

    Voor Nederlandsmedianieuws.nl schreef Remco Klöters een artikel over het portretrecht van prinses Amalia. Hieronder een korte inleiding en een verwijzing naar het artikel. 

     

    Weet u het nog? Vorig jaar scoorde Nieuwe Revu met een artikel over de Mediacode, versierd met twee foto’s van een hockeyende Amalia van zes. Het Koninklijk Huis was daar niet van gediend. Een procedure was het gevolg. Hoofdvraag: kan deze publi- catie door de beugel? Nee, zegt nu de kantonrechter. Het publiek heeft geens- zins het recht alles van prinses Amalia te weten, ook al wordt zij ooit koningin. Ze is niet vogelvrij en heeft recht op privacy, zeker nu ze nog minderjarig is.

  • Actualiteiten/ Gepost

    Uitgeverij Rubinstein introduceert Storytel

    Uitgeverij Rubinstein introduceert Storytel

    Het van oorsprong Zweedse ‘Spotify voor boeken’ is volgens de uitgeverij een dienst met veel potentie.

    Zij zijn dan ook zeer verheugd dat de dienst naar Nederland komt. De dienst zou er zelfs voor kunnen zorgen dat de illegale handel in e-books verminderd.

  • Actualiteiten/ Gepost

    Nieuwe voorstelling over Willem Ruis

    Nieuwe voorstelling over Willem Ruis

    Er is een muzikale theatervoorstelling over VARA-coryfee Willem Ruis in de maak. De voorstelling gaat volgend jaar november in première.

     

    Dit heeft Janke Dekker Producties op haar website bekend gemaakt. Zeventig jaar na de geboortedag van het tv-icoon van de jaren 70’ en 80’ prestenteerd Janke Dekker Producties Willem Ruis, De Show Van Zijn Leven

  • Actualiteiten/ Gepost

    The Art of the Brick

    The Art of the Brick

    Lego heeft geen IE-rechten meer en dus zijn er thans vele mogelijkheden voor het gebruiken dan wel produceren van (soortgelijke) Lego-steentjes.

     

    Zo is het ook mogelijk kunst te maken met LEGO-steentjes. Dat bewijst kunstenaar Nathan Sawaya. Het bekende speelgoed staat centraal in de expositie The Art of the Brick in het Amsterdam Expo. De ten- toonstelling is van 29 mei tot en met 14 september 2014 te bezoeken.

  • Actualiteiten/ Gepost

    Een principiële resultaatsverplichting bij websiteblokkades door ISPs

    Een principiële resultaatsverplichting bij websiteblokkades door ISPs

    Voor het Tijdschrift voor Internetrecht schreef Hanneke van Lith als co-auteur een annotatie bij een arrest van het Hof van Justitie inzake de verplichting tot websiteblokkades bij auteursrechtinbreuk. Hieronder een korte introductie en een link naar het artikel (pdf).

     

    Nieuwe technologieën zorgen ervoor dat informatie steeds sneller, vaker en in grotere getale digitaal wordt uitgewisseld. Communication is key! Een keerzijde van de medaille is dat deze technologieën ook zorgen voor meer misbruik. Hierbij gaat het met name om de schending van auteursrechten op internet, bijvoorbeeld via P2P-websites of zogenoemde torrentwebsites. Rechthebbenden voeren al geruime tijd een voortdurende strijd tegen dit soort websites die hun werken zonder toestemming ter beschikking stellen aan internetgebruikers.