Van Kaam advocaten

K
K
 

IE, media- en privacyrecht zijn constant in beweging. De grenzen worden dagelijks getart. Wat mag net wel, wat mag net niet. Hierin ligt de kern van ons werk. Werk wat ons blijft uitdagen en inspireren.

filter op categorie:

Artikelen

 • Actualiteiten/ Gepost

  Haatzaaiend boek en recht op commerciele exploitatie?

  Haatzaaiend boek en recht op commerciele exploitatie?

  Wie is Mohamed Rasoel, het pseudoniem van de schrijver van het op last van de strafrechter wegens belediging, haat zaaien en discriminatie uit de handel genomen boekje 'De Ondergang van Nederland'?

  Deze vraag hield de gemoederen begin jaren '90 flink bezig. Hele literatuurstudies werden ernaar verricht en sommigen waren er van overtuigd dat het de dichter Gerrit Komrij moest zijn. Later kwam nog de variétéartiest 'Son of Tarzan' in beeld.

  Ruim dertig jaar later lezen we de naam van 'Rasoel' op rechtspraak.nl als '[eiser]'. Nog steeds anoniem dus, maar aangezien Komrij al 10 jaar dood is, blijkt hij definitief niet achter dit pseudoniem schuil te gaan...

  De aanleiding voor deze recente rechtszaak is de publicatie van 'De Ondergang van Nederland' in de digitale bibliotheek van de Koninklijke Bibliotheek tussen 2014 en 2018.

 • Actualiteiten/ Gepost

  Nieuwe advocaat-medewerker!

  Nieuwe advocaat-medewerker!

  Jacintha van Dorp is per 15 september 2022 gestart bij Van Kaam Advocaten als advocaat-medewerker.

   

  Jacintha heeft vier jaar ervaring opgedaan bij een nichekantoor op het gebied van technologie, media en communicatie. Samen met het ervaren team bij Van Kaam Advocaten zal Jacintha zich inzetten om juridisch maatwerk te leveren op het gebied van het media-, intellectueel eigendoms- en privacyrecht.

   

  Naast haar werk als advocaat is Jacintha op maatschappelijk vlak actief door zich in te zetten als vrijwilliger bij de non-profit organisatie Lawyers for Lawyers.

 • Actualiteiten/ Gepost

  Fake (en onrechtmatige) reviews

  Fake (en onrechtmatige) reviews

  Na een teleurstellende ervaring met een product of dienst van een bedrijf, wil het wel eens gebeuren dat iemand de neiging heeft om zijn of haar ongenoegen daarover te uiten. Dit kan in de eerste plaats binnen de persoonlijke kring van familie en vrienden, maar dit kan natuurlijk ook via platforms zoals Google Maps of Trustpilot als een review of recensie.

   

  Dit is op zichzelf geen enkel probleem. Integendeel, het kan ook juist bijdragen aan de bescherming van consumenten en/of aan de reputatie van een bedrijf. Consumenten kunnen aan de hand van de reviews immers bepalen of ze een bepaald product willen aanschaffen of gebruik willen maken van een bepaalde dienst, en een bedrijf kan er baat bij hebben dat toekomstige klanten zien wat er van het bedrijf gevonden wordt (indien dit positief is).

   

  Reviews worden echter problematisch wanneer zij niet de eigen ervaring van consumenten weergeven, oftewel: fake reviews. In dit blog zal dit fenomeen vanuit een juridisch oogpunt besproken worden.

 • Actualiteiten/ Gepost

  Kroniek persrecht 2020

  Voor Mediaforum schreven Jurian van Groenendaal en Bertil van Kaam dit jaar de Kroniek Persrecht met een overzicht van opmerkelijke en interessante perszaken uit 2020.

   

  Terwijl de juridische praktijk onder druk van de coronapandemie worstelt met Skype-zittingen en lege zittingszalen, zijn pers en media volop actief gebleven in 2020.

 • Actualiteiten/ Gepost

  Van Kaam x Amsterdam Fashion Week

  Van Kaam x Amsterdam Fashion Week

  Van Kaam IP, Media & Privacy is trotse partner van Amsterdam Fashion Week en sponsor van Lichting 2020!

   

  Op 5 en 6 juli 2021 presenteerden de veertien beste graduates van de zeven Nederlandse modeacademies zichzelf en hun uiteenlopende werken aan een (inter)nationale vakjury en -publiek in Hermitage Amsterdam.

 • Actualiteiten/ Gepost

  Gesproken column Remco Klöters - About Law

  Gesproken column Remco Klöters - About Law

  Een primeur. In de eerste column van About Law vertelt Remco Klöters, over de recente ‘krokodillenondergoed’ zaak tussen Lacoste en HEMA en het reclamestuntje van Picnic met een Max Verstappen look-a-like. Wat mag wel en wat mag niet? Luister nu naar de column van Remco voor zijn gedachten over deze twee bijzondere uitspraken.

 • Actualiteiten/ Gepost

  Interview Remco Klöters bij New Business Radio

  Interview Remco Klöters bij New Business Radio

  New Business Radio interviewde Remco Klöters bij de Cross Media Awards 2020 in de Kromhouthallen Amsterdam over de ontwikkelingen in het mediarecht en zijn praktijk.

 • Actualiteiten/ Gepost

  Temperaturen op filmsets

  Temperaturen op filmsets

  Langzaam maar zeker gaan de deuren van het slot en komt de wereld uit de lockdown. Na een tijdlang stil te hebben gelegen begint ook de film- entertainment branche weer op gang te komen. Zo gaat de productie van verschillende films - zoals The Batman en Avatar 2 - weer van start. Natuurlijk wel met de nodige gezondheidsmaatregelen, want een grote set waar veel mensen naast elkaar werken is natuurlijk niet zonder risico. Universal schijnt zelfs 5 miljoen dollar uit te hebben gegeven aan haar veiligheidsplan, on-site artsen en handreinigings-stations. Het is dan ook goed te begrijpen dat studio's en productiemaatschappijen graag de temperatuur van hun werknemers/opdrachtnemers zouden willen meten alvorens ze tot de filmset toe te laten.

   

  De vraag is echter: mag dat?

 • Actualiteiten/ Gepost

  AVROTROS heeft met uitzendingen over Terumo niet onrechtmatig gehandeld

  AVROTROS heeft met uitzendingen over Terumo niet onrechtmatig gehandeld

  Het Gerechtshof Amsterdam heeft met haar arrest van 23 juni 2020 een streep gezet door de eerdere uitspraken van de Rechtbank Amsterdam uit 2016. Het hof is van oordeel dat AVROTROS niet onrechtmatig heeft gehandeld jegens Terumo met haar uitzendingen van 23 maart en 15 april 2015 over problemen met de productie van injectienaalden bij Terumo alsmede de controle binnen haar distributiecentrum.

   

  Volgens het hof vindt de kern van de eerste uitzending voldoende steun in het feitenmateriaal ten tijde van de uitzending. AVROTROS heeft waarde mogen hechten aan de beweringen van klokkenluiders en beschikte over een grote hoeveelheid interne stukken van Terumo waaruit zij in redelijkheid heeft mogen afleiden dat er injectienaalden met lijmresten op de markt kwamen.

 • Actualiteiten/ Gepost

  Look-a-like race: Max Verstappen (3) vs Katja Schuurman (2) vs Michiel Muller (1)

  Look-a-like race: Max Verstappen (3) vs Katja Schuurman (2) vs Michiel Muller (1)

  Nu we nog een kleine maand op de start van het Formule 1 seizoen moeten wachten komt het nieuws over de recente juridische crash van Verstappen als geroepen. Verstappen lag comfortabel op winst toen hij Picnic via de Rechtbank Amsterdam tot een schadevergoeding van € 150.000,- aan gederfde reclame-inkomsten dwong. Het Hof Amsterdam zet hier deze week een streep door.

   

  Verstappen kan geen beroep doen op zijn portretrecht en dus zal de schadevergoeding aan Picnic en dus aan winnaar Michiel Muller terugbetaald moeten worden.

 • Actualiteiten/ Gepost

  Fotograaf verliest zaak om embedded Instagram-post

  Fotograaf verliest zaak om embedded Instagram-post

  Als ik een foto of video op Instagram post is deze dan zonder mijn toestemming te gebruiken door derden, ook op een ander platform? Een Amerikaanse rechter oordeelde op 13 april 2020 bevestigend.

   

  Hierna zal kort worden stilgestaan bij deze uitspraak. Daarna zal nader worden toegelicht hoe in Europa en Nederland wordt gedacht over het embedden van auteursrechtelijk beschermde werken.

 • Actualiteiten/ Gepost

  Baudet mist doel met Peuterspeelplaats-argument

  Baudet mist doel met Peuterspeelplaats-argument

  Voor Nederlandsmedianieuws.nl schreef Remco Klöters een column over het kort geding aangespannen door Baudet tegen het VPRO-programma 'Buitenhof'. 

   

  De Rechtbank Midden-Nederland wees op 25 maart 2020 vonnis in het kort geding dat Thierry Baudet heeft aangespannen tegen de VPRO en het programma Buitenhof. De rechter gaat niet mee in het verwijt dat sprake zou zijn van karaktermoord op Baudet en wijst de gevorderde rectificatie af.

   

  Steen des aanstoots is een parafrasering van de presentatrice van het programma. Zij vatte Baudet's uitspraken in de Tweede Kamer dat de EU veerdiensten op zou zetten teneinde Afrikaanse immigranten de nationale identiteit van Europa te verzwakken samen met de opmerking dat Baudet de EU verwijt het plan te hebben het blanke Europese ras te vervangen door Afrikaanse immigranten.

   

  "Gebrekkig", volgens de rechter nu de gewichtige en negatieve woorden blank, ras en vervanging in de betreffende uitspraken ontbreken maar daarmee nog niet onrechtmatig van de VPRO.

 • Actualiteiten/ Gepost

  De entertainmentbranche in de COVID-19 crisis

  (actueel na verlenging overheidsmaatregelen tot 1 juni 2020)

   

  Het zijn onwerkelijke tijden. Ter bestrijding van de verspreiding van COVID-19 worden wereldwijd ongekende overheidsmaatregelen getroffen. Terechte maatregelen, maar ze hebben ook enorme gevolgen voor de economie. Eén van de branches die hier heel hard door getroffen wordt is de entertainmentsector. De maatregelen zijn er immers in de kern op gericht om te voorkomen dat het virus zich verspreidt, en daarvoor is het simpelweg onverstandig als grote groepen mensen samenkomen. Voor de evenementenbranche – en alle andere sectoren die afhankelijk zijn van bezoekersaantallen – is de toekomst onzeker. De overheidsmaatregelen golden aanvankelijk tot 6 april 2020. Op 23 maart zijn deze aangescherpt en verlengd tot 1 juni 2020. Het is onduidelijk hoe lang de overheidsmaatregelen uiteindelijk van kracht zullen blijven.

   

  Er is al veel gezegd en geschreven over de annulering van evenementen en de juridische gevolgen daarvan. Veel schrijvers melden dat tickets altijd terugbetaald moeten worden. Professionele partijen zouden met lege handen achterblijven en onderling ook weinig juridische opties hebben. In dit blog zullen wij stilstaan bij een aantal onderbelichte aspecten en de juridische opties voor professionals in de branche. Er zijn zeker mogelijkheden om een overeenkomst op te schorten, te wijzigen of de schade op andere wijze te beperken.

 • Actualiteiten/ Gepost

  Scheldwoord als merk; het hek van de dam?

  Scheldwoord als merk; het hek van de dam?

  Vorig jaar gooide het Amerikaanse Supreme Court het verbod op de registratie van 'immorele' of 'schandalige' merken overboord.(1) Het verbod was in strijd met de vrije meningsuiting, en daarmee ongrondwettig. In hun minderheidsopinie waarschuwden enkele rechters destijds voor een weinig smaakvolle toekomst waarin "the most vulgar, profane or obscene words and images imaginable" als merk zouden worden ingeschreven. Helemaal ongelijk kregen ze niet: op de dag van de uitspraak probeerde men onder meer 'fuck you you fucking fuck' en 'same shit different day' als merk te registreren. Vorige week was het de beurt aan de hoogste rechter van de Europese Unie, het Hof van Justitie (HvJEU), om zich uit te spreken over vulgaire merken.(2)

   

  De zaak ging om het volgende. Producent Constantin Film van de Duitse film Fack ju Göhte, wilde de titel registreren als Uniemerk. Volgens het Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie (EUIPO) was de titel echter vulgair en beledigend, en daarmee in strijd met de goede zeden. Op grond van artikel 7 lid 1f van verordening nr. 207/2009 (de oude Uniemerkverordening) werd de inschrijving daarom afgewezen. Na een gefaalde procedure bij het Gerecht van de EU, wendde Constantin Film zich tot het HvJEU.

 • Actualiteiten/ Gepost

  Uitzending over Kluivert Dog Rescue Foundation hoeft niet offline

  Uitzending over Kluivert Dog Rescue Foundation hoeft niet offline

  Op 26 november 2019 heeft AVROTROS in het programma Opgelicht?! aandacht besteed aan de activiteiten van de Kluivert Dog Rescue Foundation (KDRF) op Curaçao. Deze stichting is anderhalf jaar geleden op initiatief van Rosanna Kluivert opgericht om het hondenleed op Curaçao tegen te gaan. In de uitzending wordt aandacht besteed aan wat de stichting precies bereikt heeft en wordt de balans opgemaakt. Naar voren komt dat KDRF onduidelijk is geweest in haar communicatie en de zaken grootser heeft voorgedaan dan ze in werkelijkheid blijken te zijn. Ook vraagt het programma zich af wat er met de donatiegelden is gebeurd.


  KDRF en Kluivert voeren aan dat de uitzending ernstige, tendentieuze beschuldigingen en onvolledigheden bevat, waardoor bewust een onjuist beeld is geschetst. Zij eisten in kort geding meerdere rectificaties en verwijdering van de uitzending, maar de voorzieningenrechter van de Rb. Midden-Nederland heeft op 29 januari 2020 alle vorderingen afgewezen.

 • Actualiteiten/ Gepost

  Biografie Johan Cruijff: geen verbod, wel rectificatie

  Biografie Johan Cruijff: geen verbod, wel rectificatie

  De biografie over Johan Cruijff hoeft niet uit de handel. Wel moet een zinsnede uit het boek worden gerectificeerd. Zo bepaalt de kort geding rechter te Amsterdam in een mondelinge uitspraak van 15 november 2019. Een mooi voorbeeld van 'snelprocedereren'.

 • Actualiteiten/ Gepost

  De uitleg van een mondelinge overeenkomst

  De uitleg van een mondelinge overeenkomst

  Een overeenkomst hoeft in de meeste gevallen niet schriftelijk te worden vastgelegd om geldig te zijn. Mondelinge overeenkomsten zijn dus net zo rechtsgeldig als schriftelijke overeenkomsten, maar om te bewijzen wát er is afgesproken, is een schriftelijke overeenkomst wel heel handig. Dit blijkt maar weer uit een recent arrest van het Gerechtshof Den Haag waarin uitleg wordt gegeven aan een mondelinge overeenkomst.

 • Actualiteiten/ Gepost

  Maakt Milka chocolade "teder geproduceerde melk"?

  Maakt Milka chocolade "teder geproduceerde melk"?

  Voor Nederlandsmedianieuws.nl schreef Remco Klöters een column over de 'Liegebeest van het jaar' verkiezing.

   

  Het zijn bewuste tijden met steeds meer oog voor leed dat het gevolg is van onze uitdijende consumptiemaatschappij. Naast strengere regelgeving, levert dat ook maatschappelijke verontwaardiging op en vorige week weer de verkiezing van Liegebeest 2019 voor misleiding en leugenachtige claims over dierenwelzijn.

   

  Liegebeest van het jaar was dit keer met 7000 van de 19.000 stemmen Albert Heijn die claimt dat haar AH-kip "meer ruimte" zou hebben dan andere kippen. Met één A4-tje per kip en geen daglicht, scoort de AH-kip echter het slechtst van alle aanbieders, aldus Stichting Wakker Dier.

 • Actualiteiten/ Gepost

  Podcast onrechtmatige perspublicaties met Remco Klöters

  Podcast onrechtmatige perspublicaties met Remco Klöters

  Remco Klöters sprak met AboutLaw over onrechtmatige perspublicaties.

  Wanneer is een publicatie onrechtmatig? En hoe kan men die geconfronteerd wordt met een vervelende publicatie (offline en online) daar tegen optreden? En wat vraag je dan? En wat als je bekend bent?

  Het antwoord op deze en meer vragen hoor je van Remco in deze podcast.

   

  Klik hier voor de juiste links naar de podcast op jouw favoriete podcast-app.

 • Actualiteiten/ Gepost

  Bescherming van interieurontwerpen

  Bescherming van interieurontwerpen

  De Rechtbank Den Haag wees vorige maand een interessant vonnis over de bescherming van winkelinrichtingen/interieurs. Conclusie: het interieurontwerp van de winkels van Shoebaloo geniet auteursrechtelijke bescherming. Een open deur of een interessante overwinning voor rechthebbenden?


  Shoebaloo / Invert: inbreuk
  Wat speelde er? Shoebaloo, een keten van high-end schoenenwinkels staat mede bekend vanwege haar karakteristieke interieur. Hoogglans witte wanden, uitgolvende displays, felle ledverlichting (zie bovenste foto); over smaak valt te twisten maar je herkent de winkels direct. Het interieur is een ontwerp van het architectenbureau MVSA en geïnspireerd op de geërodeerde lagen van de Amerikaanse Antilope Canyons, zo verklaart MVSA. Het interieur van de schoenenwinkel Invert te Antwerpen (onderste foto's) lijkt volgens Shoebaloo en MVSA wel heel erg op dat van de Shoebaloo-winkels en zij stellen dat Invert daarmee inbreuk maakt op het auteursrecht van MVSA. Zie het vonnis voor meer foto's. Invert betwist dat het interieur van de Shoebaloo-winkels auteursrechtelijke bescherming toekomt en stelt dat van inbreuk geen sprake is. In de procedure focussen Shoebaloo en MVSA zich op de wandbekleding en niet het gehele interieur in combinatie met de vloer en het plafond, hetgeen hierna van belang zal blijken.

 • Actualiteiten/ Gepost

  Slechte burgemeester, straatschoffie of flutkrant?

  Slechte burgemeester, straatschoffie of flutkrant?

  Voor Nederlandsmedianieuws.nl schreef Remco Klöters een column over het Telegraaf-artikel rondom de arrestatie van de zoon van Femke Halsema.

   

  Vorige week was iedereen druk met het Telegraaf-artikel over de arrestatie van de 15-jarige zoon van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema. Inmiddels is het weer rustig en was er tijd voor bezinning. Juridische bezinning, in mijn geval.

   

  Dat werd overigens tijd, want de objectiviteit leek ver te zoeken. Femke-fans vonden het Telegraaf-artikel per definitie een onacceptabele persoonlijke aanval; de meer rechts-liberale kant van het spectrum zag hier het sluitende bewijs dat moraalpolitica Halsema boter op het hoofd heeft. Maar hoe zit het nu juridisch met zo'n publicatie als die van de Telegraaf? Waren de drie pagina's met chocoladeletters onrechtmatig?

 • Actualiteiten/ Gepost

  Strenge koers CvdM; Yvon Jaspers-protocol

  Het Commissariaat voor de Media (CvdM) heeft de handhaving op vermijdbare uitingen medio 2018 opgevoerd nadat de laatste jaren meer overtredingen werden geconstateerd. Dit heeft al geleid tot een hoge boete voor zowel de AVROTROS als de KRO-NCRV. Daarnaast is laatstgenoemde door het CvdM op de vingers getikt voor het verkeerd inrichten van haar bedrijfsprocessen rondom het onderzoek naar de nevenfunctie van Yvon Jaspers.

   

  Wat ging er mis en wat kunnen we hieruit concluderen?

 • Actualiteiten/ Gepost

  Onterechte auteursrechtclaim op foto van zwart gat

  Onterechte auteursrechtclaim op foto van zwart gat

  'Chinese fotodienst sluit site na claimen auteursrecht op foto van zwart gat', 'Chinese fotosite door het stof na claimen auteursrecht op historische foto zwart gat' en 'Chinese fotosite door het stof na claimen auteursrecht op historische foto zwart gat', zo luidden de koppen van enkele nieuwssites vorige week. Wat was er aan de hand?

 • Actualiteiten/ Gepost

  Bitcoin clickbait

  Bitcoin clickbait

  Heb ik een mening over Waylon?

   

  Die vraag stelde ik mijzelf toen ik vorige week veel clickbait over deze prima zanger zag langskomen. Het leek erop dat uit de van mij verzamelde algoritmes inmiddels een sterk verhoogde belangstelling voor Waylon naar voren komt. Maar dat blijkt toch anders te liggen…

 • Actualiteiten/ Gepost

  Remco Klöters bij BNR Beeldbepaler van de week

  BNR vroeg Remco Klöters naar zijn juridische mening over de media-aandacht voor de uitglijer van Giel Beelen over Michael Jackson. Talpa Radio wil dat Website de Mediacourant haar kop voor een artikel over Giel Beelen aanpast. Heeft Talpa Radio hier een punt?

 • Actualiteiten/ Gepost

  (A)social influencers

  (A)social influencers

  Voor Nederlandsmedianieuws.nl schreef Remco Klöters een column over (a)social influencers.

   

  Een gekwalificeerde post = een foto met het logo in beeld, met tags en links van de sponsor, minimaal 96 uur online en gepost tussen 3 en 9. Oh, en 'Post-overs' binnen 3 uur na de gekwalificeerde post zijn verboden!

   

  Ben jij een influencer met 100.000 echte volgers en een gemiddelde van 2.500 likes dan levert zo'n post je 20 euro op, bij iedere 100.000 extra volgers komt daar 20 euro bij. Zakt je invloed onder de 100.000, dan val je terug op de barterdeal en is de kleding zelf je vergoeding. Daarnaast krijg je een commissie van 8 procent als er kleding wordt verkocht met gebruikmaking van de code die je ook moet plaatsen.

   

  Het voorgaande kan zomaar in je contract staan wanneer je als influencer besluit je te laten betalen voor het onder de aandacht brengen van merken en producten. Op zich niets mis mee en voor velen een buitenkans om te leven voor datgene wat zijzelf als hun #passie #happylife #entrepreneurship omschrijven. En wie wil dat nou niet tegenwoordig...?

   

  In het BNR-radioprogramma Beeldbepalers spraken Prisca Ancion-Kors – tot vorig jaar directeur van de Reclame Code Commissie – en ikzelf op 15 januari 2019 over de stand van zaken.

 • Actualiteiten/ Gepost

  Remco Klöters bij BNR over Social Influencers

  Remco Klöters bij BNR over Social Influencers

  Op 15 januari 2019 was Remco Klöters te gast bij BNR Beeldbepalers. Samen met Prisca Ancion - ex Reclame Code Commissie - sprak hij over de opkomst van social influencers en reclame. Hoe authentiek zijn influencers die zich laten betalen om iets te 'liken' en wat zijn de risico's voor ondernemers?

 • Actualiteiten/ Gepost

  Interview Remco Klöters bij Nederlands Medianetwerk TV

  Remco Klöters werd geïnterviewd voor Nederlands Medianetwerk TV over de nieuwste ontwikkelingen in het privacy- en mediarecht. Bekijk het interview via de link hieronder: 

   

  Interview Remco Klöters Nederlands Medianetwerk TV

 • Actualiteiten/ Gepost

  Tijdens ADE op de foto: het redelijk belang van de feestganger

  Tijdens ADE op de foto: het redelijk belang van de feestganger

  Afgelopen week kwam er een recordaantal bezoekers af op hét dance-evenement van het jaar in Amsterdam: het Amsterdam Dance Event (ADE). Meer dan 400.000 bezoekers zagen dit jaar een DJ zijn of haar kunsten vertonen op een van de vele feesten in de stad. Bijna altijd loopt daar ook fotograaf rond om de dienstdoende DJ's en het dansende publiek op de foto te zetten. Zonder bewijs geen geslaagde avond, zullen we maar zeggen. Vaak worden deze foto's vervolgens gedeeld op de betreffende evenementspagina op social media. Maar als je echt geluk hebt (of pech) vind je jezelf terug op een (voor)pagina van een muziekwebsite of de krant. 

 • Actualiteiten/ Gepost

  Fake claims & campagnes

  Fake claims & campagnes

  Voor Nederlandsmedianieuws.nl schreef Remco Klöters een column over fake claims en reportages.

   

  Vorige maand wees de Amsterdamse kortgedingrechter een vonnis over een fake PVV-campagne af. Fake, want het was een campagne voor DENK.

   

  Althans, misschien was dat ook wel fake en heeft het betrokken reclamebureau op eigen houtje gehandeld toen ze de banners proefdraaide in het buitenland. Of deed het dat zelfs in opdracht van stalkende journalisten van het BNNVARA programma De Nieuws BV, zoals DENK al snel riposteerde?

 • Actualiteiten/ Gepost

  Gordon en Kevin, van lover naar loverboy

  Voor Nederlandsmedianieuws.nl schreef Remco Klöters een artikel over het portretrecht. Hieronder een korte introductie en een verwijzing naar het artikel.

   

  Kevin, de veronderstelde nieuwe liefde van zanger Gordon, maakte deze maand een stormachtige gedaantewisseling door.

   

  Gordon's Instagram-post waarin het gelukkige stel stralend naar de camera lacht, was amper doorgedrongen of we konden lezen dat Kevin een dubbelleven zou leiden en ook anderen benadeeld had.

  Kevin stapte naar een advocaat, waarop Gordon alle foto's en de naam van Kevin verwijderde. Daarom nu de vraag: stond Kevin daarbij in zijn recht?

 • Actualiteiten/ Gepost

  Sensible influencers

  Sensible influencers

  Het Commissariaat voor de Media (CvdM) heeft op 17 november 2017 de "Social Code: YouTube" gelanceerd. Deze code is door het CvdM in samenwerking met de bekendste YouTube sterren tot stand gebracht en beoogt meer transparantie rond reclame en sponsering door social influencers.

 • Actualiteiten/ Gepost

  Arrest Hoge Raad inzake afgifte journalistiek bronmateriaal

  Arrest Hoge Raad inzake afgifte journalistiek bronmateriaal

  Zes en een half jaar na het vonnis in eerste aanleg heeft de Hoge Raad op 29 september jl. het beroep in cassatie van Pretium inzake de vordering tot afgifte van ruw beeld- en geluidsmateriaal verworpen en deze afgifte daarmee definitief als strijdig met art. 10 EVRM geoordeeld. Het arrest van het Hof Den Haag van 22 december 2015 is daarmee bekrachtigd.

   

  Het hof heeft terecht geoordeeld dat de door Pretium op grond van artikel 843a Rv gevorderde afgifte van het ruwe beeld- en geluidsmateriaal moet worden afgewezen, gelet op het aan AVROTROS toekomende recht op vrije meningsuiting en nieuwsgaring. In tegenstelling tot hetgeen Pretium heeft aangevoerd is voor afgifte niet vereist dat alle alternatieve wijzen van bewijsgaring uitgeput of afwezig dienen te zijn. Het hof mocht oordelen dat door het onbenut laten van de mogelijkheid tot getuigenverhoor door Pretium de met de afgifte veroorzaakte beperking van de uitingsvrijheid van Avrotros ontoelaatbaar was. Dit zou in strijd zijn met de met de voor art. 10 lid 2 essentiële eisen van proportionaliteit en subsidiariteit.

 • Actualiteiten/ Gepost

  Het mag van Facebook, toch?

  Het mag van Facebook, toch?

  Aan eerdere columns over het gebruik van auteursrechtelijke werken en de diverse excuses die daarvoor in de rechtspraak worden aangevoerd, kan nu een worden toegevoegd: over een uitspraak over de invloed van de gebruiksvoorwaarden van Facebook.

   

  De zaak is simpel. Het bedrijf Drankgigant wil haar website vullen met foto's en gebruikt daarvoor een afbeelding van een rijdende PostNL-bus. De foto komt echter niet van PostNL of de fotograaf, maar is van Facebook geplukt en de fotograaf wil alsnog een vergoeding. Amateuristisch zou je denken, want waarom zou je niet even bij PostNL informeren of ze je met een leuke foto of een icoontje kunnen helpen bij het communiceren van je bezorgservice?

   

  Drankgigant heeft daarmee al de schijn tegen, maar komt met een spannend verweer: de voorwaarden van Facebook zouden meebrengen dat het haar vrijstond de foto vrijelijk te gebruiken.

 • Actualiteiten/ Gepost

  Vloggers flagged

  Vloggers flagged

  - Remco Klöters schreef voor Nederlands Medianieuws de volgende blog over vloggen en de regels voor het maken van reclame -

   

  Authenticiteit, spontaniteit, persoonlijkheid. Zomaar wat termen die onmisbaar zijn voor een succesvolle social influencer. Jongeren zijn uitermate gevoelig voor alle real life avonturen van vloggers als Enzo Knol, Monica Geuze of Rutger Vink. Maar hoe spontaan, authentiek en op eigen meningen gebaseerd zijn hun vlogs eigenlijk?

 • Actualiteiten/ Gepost

  Portretrecht en de uitingsvrijheid

  Portretrecht speelt een grote rol in de mediabranche, uitgavesector en op internet. Reclames met lookalikes, fotoreportages in tijdschriften of kranten en op televisie of in films.

   

  Wanneer kan iemand zich verzetten tegen een publicatie waarop hij/zij is afgebeeld? Hoe ver reikt de vrijheid van meningsuiting van degene die openbaart?

   

  Wanneer een portret?

   

  Het begrip 'portret' moet ruim worden geïnterpreteerd. Zo is niet alleen de foto van een gezicht of kenmerkende lichaamshouding (Naturiste-arrest) een portret, maar kan in bepaalde gevallen ook een afbeelding of video van een lookalike (zie Gouden Gids tegen Yellow Bear over de lookalike Katja Schuurman) een portret zijn. Iemand hoeft dus niet per se zelf geportretteerd te zijn. Daarbij is wel van belang dat de lookalike duidelijk dient te verwijzen naar de betrokkene.

 • Actualiteiten/ Gepost

  Mr. Robert Streisand

  Mr. Robert Streisand

  Voor Nederlandsmedianieuws.nl schreef Remco Klöters een artikel over de procedure omtrent de vierdelige dramaserie 'De Maatschap'. Hieronder een korte introductie en een verwijzing naar het artikel.

   

  Mag je een serie maken waarin geanonimiseerde, maar toch zeer herkenbare figuren optreden? Dat is in essentie de vraag in de procedure die straatvechter en voormalig advocaat mr. Robert Moszkowicz tegen de VPRO en de makers van de serie 'De Maatschap' heeft aangespannen.

 • Actualiteiten/ Gepost

  Hyperlinken alleen onder voorwaarden toegestaan

  Hyperlinken alleen onder voorwaarden toegestaan

  De tongen zijn losgemaakt door het langverwachte arrest inzake GeenStijl /Sanoma, ook wel de Playboy-zaak genoemd. Het Hof van Justitie ('HvJEU') is van oordeel dat het plaatsen van hyperlinks geen auteursrechtinbreuk oplevert, tenzij degene die de hyperlink plaatst weet of behoort te weten dat de content waarnaar hij verwijst illegaal gepubliceerd is en hij een winstoogmerk heeft.

 • Actualiteiten/ Gepost

  Het hof over vluchtelingen, homo's en testikels

  Het hof over vluchtelingen, homo's en testikels

  Voor Nederlandsmedianieuws.nl schreef Remco Klöters een artikel over het al dan niet rechtmatig uitgezonden interview van PowNed met een Syrische vluchteling over homoseksualiteit en een testikelaandoening. Hieronder een korte introductie en een verwijzing naar het artikel.

   

  Interviews met vluchtelingen zijn schaars, alleen al omdat het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) journalisten uitsluitend op afspraak toegang biedt. Een PowNews-journaliste komt toch binnen en interviewt een Syrische vluchteling onder het mom van een schoolopdracht. Een klein jaar later wijst het Hof Amsterdam een interessant arrest waarin de uitlatingen over het centrum en homoseksualiteit wel en over een akelige testikelaandoening niet door de uitingsvrijheid beschermd worden.

 • Actualiteiten/ Gepost

  Plagiaat of puur toeval?

  De Engelse zanger Ed Sheeran wordt beschuldigd van het plegen van auteursrechtinbreuk. De beschuldigingen komen van tekstschrijvers Martin Harrington en Thomas Leonard, welke het nummer 'Amazing' (gezongen door Matt Cardle) schreven. Volgens hen vertonen de nummers 'Photograph' en 'Amazing' zulke gelijkenissen dat niet anders geconcludeerd kan worden dat Sheeran het nummer heeft gekopieerd.


  Deze gelijkenissen bestaan volgens de schrijvers uit:
  - identieke tonen en een identiek ritme (welke voornamelijk in het refrein terugkomen);
  - identieke tekst; alsmede
  - een overeenstemmende stijl.


  Hoe zou een dergelijke zaak in Nederland beoordeeld worden? Is er sprake van overeenstemming? En: komen de aspecten zoals hierboven beschreven eigenlijk wel voor bescherming in aanmerking?

 • Actualiteiten/ Gepost

  Soepelere regels omtrent reclame en sponsoring

  Soepelere regels omtrent reclame en sponsoring

  De Europese Commissie is hard op weg met haar Digital Market Strategy. In dat kader heeft zij onlangs haar voorstel voor een nieuwe versie van de Richtlijn audiovisuele mediadiensten gepresenteerd. Het betreft een update die meer ingespeeld moet zijn op de huidige wijze waarop we ons blootstellen aan audiovisuele media. Zie ook dit informatieve artikel van consultancy.nl over de verschuiving van de tv-markt.

   

  De huidige richtlijn is van toepassing op zowel commerciële als publieke omroepinstellingen. Met de nieuwe regels komen daar ook aanbieders van VOD-diensten en online video-platforms bij. Met het voorstel van de Commissie worden de regels voor omroepen soepeler, terwijl video-platforms juist verplichtingen opgelegd krijgen. De Commissie vindt dat ook aanbieders van laatstgenoemde diensten onder de reikwijdte van de richtlijn behoren te vallen. Hierna volgt een korte uiteenzetting van het voorstel.

 • Actualiteiten/ Gepost

  AVROTROS behaalt overwinning bij gerechtshof: geen afgifte ruwe beeldmateriaal

  AVROTROS behaalt overwinning bij gerechtshof: geen afgifte ruwe beeldmateriaal

  Een overwinning voor journalistiek Nederland. Het Hof Den Haag heeft op 22 december vervroegd arrest gewezen over de gedwongen afgifte van het volledige ruwe beeldmateriaal door AVROTROS aan telecomprovider Pretium. Met het arrest wordt het tussenvonnis van 2 februari 2011 van de Rechtbank Den Haag vernietigd. In dit vonnis is AVROTROS veroordeeld tot afgifte van al het ruwe beeldmateriaal aan Pretium in verband met een uitzending van het televisieprogramma Radar waarin verborgen camera-beelden van een callcenter van Pretium werden uitgezonden. Hierna volgt een overzicht van de belangrijkste overwegingen van het hof.

 • Actualiteiten/ Gepost

  Het nieuwe harde beleid van het CvdM

  Het nieuwe harde beleid van het CvdM

  Voor het tijdschrift Mediaforum schreef Bertil van Kaam een opinie over het beleid van het Commissariaat voor de Media. Hieronder een korte introductie en een verwijzing naar het gehele artikel.

   

  'Met een rechte rug' kopt de column van Commissaris De Cock Buning in Broadcastmagazine van enkele weken geleden. Ze verbaast zich daar over de verontwaardiging die in medialand is ontstaan over twee recentelijk door het Commissariaat opgelegde boetes. De NTR krijgt een boete van € 150.000,- voor het programma Sinterklaasjournaal en Omroep Max een boete van € 162.000,- voor het programma Heel Holland Bakt. Volgens De Cock Buning is de Mediawet duidelijk - zij ziet het liefst dat de omroepen zeggen: 'jullie hebben gelijk, wij accepteren de boete en voorkomen in de toekomst verdere overtredingen'. Maar met de nieuwe koers van het Commissariaat is het de vraag of dat wel realistisch is. Beide beschikkingen laten immers zien dat het Commissariaat de normen uit de Mediawet opnieuw en ruimer dan voorheen interpreteert en daaraan stevige boetes verbindt.

 • Actualiteiten/ Gepost

  AVROTROS mag aflevering Tros Radar uitzenden

  Afgelopen maandag probeerde de Stichting Loterijverlies via een kort geding bij de Rechtbank Midden-Nederland een preventief verbod op de uitzending van het consumentenprogramma Radar af te dwingen. De stichting won onlangs een zaak voor de Hoge Raad tegen de Staatsloterij en roept nu mensen op die tussen 2000 en 2007 met de Staatsloterij hebben meegedaan om zich bij hen aan te melden. Loterijverlies claimt dat gedupeerde kans maken hun inleggeld terug te krijgen en/of dat zij aanspraak kunnen maken op schadevergoeding. De stichting was bang dat de uitzending van Radar haar in een kwaad daglicht zou stellen en dat zou worden gesteld dat gedupeerden helemaal geen aanspraak kunnen maken op schadevergoeding . De voorzieningenrechter wees de vordering direct na de zitting af.

 • Actualiteiten/ Gepost

  Life by Anton Corbijn

  Life by Anton Corbijn

  Life, de nieuwe film van Anton Corbijn, is begin deze maand in première gegaan op het Filmfestival van Berlijn.

   

  De film vertelt het verhaal over de vriendschap tussen James Dean (Dane DeHaan) en Dennis Stock (Robert Pattinson), popfotograaf voor het blad 'Life'. De vriendschap tussen de twee vloeit voort uit het feit dat Dean regelmatig voor het blad geportretteerd wordt door Stock. Het verhaal speelt zich af in 1955 en is opgenomen in Canada en de V.S.

 • Actualiteiten/ Gepost

  Anton Corbijn maakt concertfilm Depeche Mode

  Anton Corbijn maakt concertfilm Depeche Mode

  De dvd Alive In Berlin en een gelijknamig album verschijnen op 17 november 2014. Corbijn heeft al vaker samengewerkt met de band voor o.a. videoclips en heeft hen diverse malen gefotografeerd. In de film komen de Duitse shows van Depeche Mode aan bod, waarbij er onder meer beelden van achter de schermen, interviews en een akoestische sessie in het oudste hotel van Berlijn te zien zijn.

 • Actualiteiten/ Gepost

  G+J Uitgevers introduceert: National Geographic Historia

  G+J Uitgevers introduceert: National Geographic Historia

  In een tijd waarin het geprinte tijdschrift op zijn retour lijkt te zijn, bewijst G+J Uitgevers het tegendeel. Zij brengt namelijk een nieuw tijdschrift op de markt. Een spin-off van het alom bekende National Geographic: National Geographic Historia.

  Het nieuwe tijdschrift richt zich op geschiedenis in brede zin en is vooral gericht op ‘mooie geïllustreerde klassieke geschiedenis’. CEO Eric Blok stelt dat het een blad wordt voor mensen die ‘gewoon in geschiedenis geïnteresseerd zijn en ook nog tijd hebben om te lezen’.

 • Actualiteiten/ Gepost

  Amalia beschermd

  Amalia beschermd

  Voor Nederlandsmedianieuws.nl schreef Remco Klöters een artikel over het portretrecht van prinses Amalia. Hieronder een korte inleiding en een verwijzing naar het artikel. 

   

  Weet u het nog? Vorig jaar scoorde Nieuwe Revu met een artikel over de Mediacode, versierd met twee foto’s van een hockeyende Amalia van zes. Het Koninklijk Huis was daar niet van gediend. Een procedure was het gevolg. Hoofdvraag: kan deze publi- catie door de beugel? Nee, zegt nu de kantonrechter. Het publiek heeft geens- zins het recht alles van prinses Amalia te weten, ook al wordt zij ooit koningin. Ze is niet vogelvrij en heeft recht op privacy, zeker nu ze nog minderjarig is.

 • Actualiteiten/ Gepost

  Uitgeverij Rubinstein introduceert Storytel

  Uitgeverij Rubinstein introduceert Storytel

  Het van oorsprong Zweedse ‘Spotify voor boeken’ is volgens de uitgeverij een dienst met veel potentie.

  Zij zijn dan ook zeer verheugd dat de dienst naar Nederland komt. De dienst zou er zelfs voor kunnen zorgen dat de illegale handel in e-books verminderd.

 • Actualiteiten/ Gepost

  Nieuwe voorstelling over Willem Ruis

  Nieuwe voorstelling over Willem Ruis

  Er is een muzikale theatervoorstelling over VARA-coryfee Willem Ruis in de maak. De voorstelling gaat volgend jaar november in première.

   

  Dit heeft Janke Dekker Producties op haar website bekend gemaakt. Zeventig jaar na de geboortedag van het tv-icoon van de jaren 70’ en 80’ prestenteerd Janke Dekker Producties Willem Ruis, De Show Van Zijn Leven