Van Kaam advocaten

K
K
 

IE, media- en privacyrecht zijn constant in beweging. De grenzen worden dagelijks getart. Wat mag net wel, wat mag net niet. Hierin ligt de kern van ons werk. Werk wat ons blijft uitdagen en inspireren.

filter op categorie:

Artikelen

  • Actualiteiten/ Gepost

    Culinaire inspiratie of inbreuk?

    Culinaire inspiratie of inbreuk?

    Inspiratie
    Het zal je maar gebeuren. Het ene moment ben je recepten op je socials aan het posten en het andere moment word je beschuldigd van plagiaat (lees: auteursrechtinbreuk). Dat is precies wat Sonja Bakker overkwam. Zo schreven verschillende media over haar verwijdering van Instagram. Zij zou recepten en foto's van andere foodbloggers hebben overgenomen op haar eigen sociale media. Nadat haar (Instagram) account meerdere keren is gerapporteerd, is deze verwijderd.


    Het is niet ongebruikelijk dat er wel eens naar collega's gekeken wordt ter inspiratie. Dit is aan de orde van de dag en komt voor in vrijwel alle branches. Maar waar ligt de grens? En hoeveel 'inspiratie' mag je uit andermans werk halen voordat sprake is van inbreuk?


    Aangezien het vraagstuk van plagiaat op recepten een auteursrechtelijk vraagstuk is, moet in de eerste plaats de vraag beantwoord worden of een recept überhaupt wel auteursrechtelijk beschermd kan worden.

  • Actualiteiten/ Gepost

    Fake claims & campagnes

    Fake claims & campagnes

    Voor Nederlandsmedianieuws.nl schreef Remco Klöters een column over fake claims en reportages.

     

    Vorige maand wees de Amsterdamse kortgedingrechter een vonnis over een fake PVV-campagne af. Fake, want het was een campagne voor DENK.

     

    Althans, misschien was dat ook wel fake en heeft het betrokken reclamebureau op eigen houtje gehandeld toen ze de banners proefdraaide in het buitenland. Of deed het dat zelfs in opdracht van stalkende journalisten van het BNNVARA programma De Nieuws BV, zoals DENK al snel riposteerde?