Van Kaam advocaten

K
K
 

IE, media- en privacyrecht zijn constant in beweging. De grenzen worden dagelijks getart. Wat mag net wel, wat mag net niet. Hierin ligt de kern van ons werk. Werk wat ons blijft uitdagen en inspireren.

filter op categorie:

Artikelen

 • Actualiteiten/ Gepost

  Een (korte) IE-rechtelijke nieuwjaarsbespreking van de NFT

  Een (korte) IE-rechtelijke nieuwjaarsbespreking van de NFT

  Een JPEG van een vliegende kat, iconische videofragmenten uit de NBA, Nike, Louis Vuitton en Breitling die hun producten tegen namaak willen beschermen en miljoenen gamers die de optie krijgen om de eigendom over in-game aankopen te behouden. Allemaal voorbeelden van zogeheten NFT’s. Digitale collectors items, vastgelegd op de blockchain.

   

  In deze blog zal worden uitgelegd wat deze NFT’s precies zijn en wat de relatie is met het intellectueel eigendomsrecht.

 • Actualiteiten/ Gepost

  Murda en de artistieke uitingsvrijheid

  Murda en de artistieke uitingsvrijheid

  Inleiding

  Het is veelvuldig in het nieuws: de Amsterdamse rapper Murda die in Turkije wordt vervolgd vanwege zijn songteksten. Murda is een van de meest bekende rappers van Nederland en ook in Turkije geniet hij veel populariteit. Toen hij op 16 oktober aankwam in Istanbul voor een concert, werd hij daar door de autoriteiten gearresteerd. Het Turkse OM (Openbaar Ministerie) heeft vijf tot tien jaar cel geëist tegen de rapper vanwege de verheerlijking van drugsgebruik. Hij is intussen weer terug in Nederland waar hij het proces afwacht.

   

  Wat speelt hier?

  Murda wordt vervolgd vanwege uitlatingen met betrekking tot drugs(gebruik) in zijn songteksten. Uitlatingen in zijn muziek vallen onder zijn artistieke expressie. Deze wordt beschermd door de vrijheid van meningsuiting zoals bepaald in artikel 10 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en Fundamentele Vrijheden (EVRM), waar Turkije ook bij aangesloten is. Dat betekent dat Turkije zich heeft te houden aan de regels uit dit verdrag, waaronder artikel 10.

 • Actualiteiten/ Gepost

  Fotograaf verliest zaak om embedded Instagram-post

  Fotograaf verliest zaak om embedded Instagram-post

  Als ik een foto of video op Instagram post is deze dan zonder mijn toestemming te gebruiken door derden, ook op een ander platform? Een Amerikaanse rechter oordeelde op 13 april 2020 bevestigend.

   

  Hierna zal kort worden stilgestaan bij deze uitspraak. Daarna zal nader worden toegelicht hoe in Europa en Nederland wordt gedacht over het embedden van auteursrechtelijk beschermde werken.

 • Actualiteiten/ Gepost

  Nieuwe film Corbijn

  A Most Wanted Man vertelt over een Tsjetsjeense moslim die asiel aanvraagt in Hamburg. Eenmaal daar wordt hij beschouwd als terreurverdachte.

   

  De eerder dit jaar overleden acteur Philip Seymour Hoffman speelt de agent van de geheime dienst die met het onderzoek wordt belast. De thriller is de laatste titel die de acteur afmaakte voordat hij plotseling overleed. Corbijn heeft de film opgedragen aan Hoffman.