Van Kaam advocaten

K
K
 

IE, media- en privacyrecht zijn constant in beweging. De grenzen worden dagelijks getart. Wat mag net wel, wat mag net niet. Hierin ligt de kern van ons werk. Werk wat ons blijft uitdagen en inspireren.

filter op categorie:

Blurred Lines resultaat van plagiaat?

Blurred_Lines_Robin_Thicke_single_cover.png

‘’Blurred Lines’’, de megahit van Pharrell Williams en Robin Thicke lijkt teveel op het nummer ‘’Got to Give it up’’ van Marvin Gaye uit 1977. Zo luidde onlangs het Amerikaanse juryoordeel. Williams en Thicke moeten de erfgenamen van Marvin Gaye een schadevergoeding van zo’n $7,3 miljoen betalen. De artiesten verdienden zelf ongeveer $16,5 miljoen aan de mega-hit ‘’Blurred Lines’’. Thicke heeft naar eigen zeggen geen noot van het nummer geschreven. Williams erkende tijdens de procedure dat hij het lied in een avond geschreven heeft en dat de muziek van Gaye ‘’de soundtrack van zijn jeugd’’ is.

 

Tijdens de zitting zijn beide nummers in detail met elkaar vergeleken. De jury erkende uiteindelijk dat de tekst en zanglijn van het nummer van Williams en Thicke volledig anders is dan dat van Gaye, maar dat de beat van beide nummers naadloos aansloot. De overeenkomst in ritme heeft Williams en Thicke dus uiteindelijk de das om gedaan. 

De advocaat van Williams en Thicke heeft aangegeven in hoger beroep te gaan tegen voornoemde uitspraak. Het is de vraag of deze in hoger beroep overeind zal blijven.

 

De uitspraak van de jury in Los Angeles heeft voor de muziekindustrie een chilling effect. Muziek bestaat uit veel verschillende elementen zoals baslijnen, zang, drumpartijen, onderliggend bladmuziek, tekst, melodieën, gitaarspel, eventuele synthesizergeluiden en ga zo maar door. Er bestaan tientallen, zo niet honderden liedjes die hetzelfde basritme of akkoordenschema (EM-C-G-D) gebruiken maar toch geheel verschillend zijn vanwege originele toevoegingen. Het overnemen van een hele bekende melodie (de Rocky Theme Song - Survivor) zal eerder auteursrechtinbreuk opleveren dan het overnemen van een louter basritme. Het oordeel dat het nummer van Williams en Thicke een vorm van plagiaat is vanwege overeenkomst in stijl en ritme van het nummer van Gaye is naar Nederlands recht ietwat te kort door de bocht. 

 

Oordeel zelf of er sprake is van inbreuk: