Van Kaam advocaten

K
K
 

IE, media- en privacyrecht zijn constant in beweging. De grenzen worden dagelijks getart. Wat mag net wel, wat mag net niet. Hierin ligt de kern van ons werk. Werk wat ons blijft uitdagen en inspireren.

filter op categorie:

Estse NU.nl aansprakelijk

delfi_logo.jpg

Voor Nederlandsmedianieuws.nl schreef Remco Klöters een artikel over de aansprakelijkheid van nieuwswebsites voor reacties van hun gebruikers. Hieronder een korte introductie en een verwijzing naar het artikel.

 

bloody shitheads... (...) sick jew! / go and drown yourself / (...) assholes fck / Lynching, to warn the other [islanders] and would-be men.

 

Ziehier een selectie van weinig verheffende, maar op zichzelf ook weer niet helemaal opmerkelijke commentaren van Estse lezers van de Delfi-website (www.delfi.ee), een grote commerciële Estse nieuwssite, vergelijkbaar met Nu.nl.

 

Delfi publiceert dagelijks 330 artikelen, waar dagelijks gemiddeld 10.000 (!) veelal anonieme reacties op gegeven worden.

De reacties stonden onder een artikel uit 2006 over de vaarroutes van het Estse veerpontbedrijf SLK. SLK en haar eigenaar hebben zich de woede van de Estlandse bevolking op de hals gehaald door die routes zo te leggen dat het water onvoldoende kan bevriezen. Dit tot frustratie van de Estlanders, die bij een strenge winter met de auto over het ijs naar de eilanden in de Baltische zee kunnen rijden. Dat is goedkoper dan met de ferry.

 

Ondertussen denkt u: wat doet dit verhaal op het Nederlands Media Nieuws? Het antwoord is simpel, Delfi heeft de reacties weliswaar op verzoek na zes weken verwijderd, maar moest een schadevergoeding betalen van € 320,00 vanwege de aantasting van de persoonlijke levenssfeer van de eigenaar van SLK.

 

Lees hier het gehele artikel.