Van Kaam advocaten

K
K
 

IE, media- en privacyrecht zijn constant in beweging. De grenzen worden dagelijks getart. Wat mag net wel, wat mag net niet. Hierin ligt de kern van ons werk. Werk wat ons blijft uitdagen en inspireren.

filter op categorie:

Google ontgoocheld!

google-76522_640.png

Voor Nederlandsmedianieuws.nl schreef Remco Klöters een artikel over Google en het recht om vergeten te worden. Hieronder een korte introductie en een verwijzing naar het artikel.

 

Op 13 mei 2014 heeft het Europese Hof van Justitie tot grote schrik van Google een baanbrekende uitspraak gewezen over de plichten van exploitanten van zoekmachines.

 

Volgens het Hof hebben mensen het recht om ‘vergeten’ te worden en dienen zij daarom de mogelijkheid te hebben bezwaar te maken tegen publicatie van onjuiste of niet (langer) relevante informatie die via zoekmachines openbaar wordt gemaakt. Dit terwijl het er vorig jaar nog op leek dat een dergelijk recht niet zou bestaan.

In het kort is geoordeeld dat:

 

Ø  De activiteiten van zoekmachines (indexeren, tijdelijk opslaan en zoekresultaten weergeven) voor zover daarbij persoonsgegevens worden verwerkt onder de Europese privacywetgeving valt.

 

Ø  Exploitanten van zoekmachines daarom verplicht kunnen worden uit de zoekresultaten na het invoeren van een persoonsnaam links te verwijderen naar websites waar informatie over de betreffende persoon te vinden is.

 

Ø  De rechten van die persoon in beginsel voorgaan op het economische belang van de zoekmachine en het belang van het publiek bij toegang tot de informatie – behalve wanneer er een bijzondere reden bestaat om deze toegang toch te bieden.

» bezoek website