Van Kaam advocaten

K
K
 

IE, media- en privacyrecht zijn constant in beweging. De grenzen worden dagelijks getart. Wat mag net wel, wat mag net niet. Hierin ligt de kern van ons werk. Werk wat ons blijft uitdagen en inspireren.

filter op categorie:

Geen auteursrecht op 'Happy Birthday'

happy-birthday-72160_640.jpg

Het staat vast: op het liedje 'Happy Birthday' rust geen auteursrecht. Dit heeft de Amerikaanse rechter op 22 september 2015 geoordeeld. Warner/Chappell Music claimde het auteursrecht op de verjaardagsklassieker. Volgens berekeningen zou Warner/Chappell jaarlijks zo'n 2 miljoen dollar verdienen aan de auteursrechten op het nummer.

 

De discussie omtrent het auteursrecht van Happy Birthday is een tijdje geleden begonnen door documentairemaakster Jennifer Nelson. Zij maakte een film over het liedje en ontving voor het gebruik van het liedje in haar film een rekening van Warner/Chappell. Ze twijfelde of de claim van Warner/Chappel wel terecht was en stapte naar de rechter.

De rechter heeft nu in een andere procedure geoordeeld dat Warner/Chappell wel het auteursrecht op de muziek (melodielijn) bezit maar niet op de tekst. De melodie is afgeleid van het nummer Good Morning to All uit 1893, geschreven door de Amerikaanse zusjes Mildred en Patty Hill. De melodie bevindt zich dus reeds in het publieke domein. Dit betekent simpelweg dat het iedereen vrij staat de melodie te gebruiken, te bewerken en te delen. De tekst van Happy Birthday verscheen voor het eerst in 1912, maar het is tot op heden onduidelijk wie deze tekst geschreven heeft. Naarmate de populariteit van het nummer groeide in de jaren '30 van de vorige eeuw werden de credits voor de tekst toegeschreven aan de Hill-sisters vanwege hun soortgelijke liedje.

 

Nu onduidelijk is wie de daadwerkelijke rechthebbende is ten aanzien van de songtekst van Happy Birthday kunnen deze rechten dus ook nooit zijn verkregen door Warner/Chappell, aldus de rechter. Warner/Chappell kan het auteursrecht op het nummer dus niet claimen.