Van Kaam advocaten

K
K
 

IE, media- en privacyrecht zijn constant in beweging. De grenzen worden dagelijks getart. Wat mag net wel, wat mag net niet. Hierin ligt de kern van ons werk. Werk wat ons blijft uitdagen en inspireren.

filter op categorie:

Een principiële resultaatsverplichting bij websiteblokkades door ISPs

protected-267353_640.jpg

Voor het Tijdschrift voor Internetrecht schreef Hanneke van Lith als co-auteur een annotatie bij een arrest van het Hof van Justitie inzake de verplichting tot websiteblokkades bij auteursrechtinbreuk. Hieronder een korte introductie en een link naar het artikel (pdf).

 

Nieuwe technologieën zorgen ervoor dat informatie steeds sneller, vaker en in grotere getale digitaal wordt uitgewisseld. Communication is key! Een keerzijde van de medaille is dat deze technologieën ook zorgen voor meer misbruik. Hierbij gaat het met name om de schending van auteursrechten op internet, bijvoorbeeld via P2P-websites of zogenoemde torrentwebsites. Rechthebbenden voeren al geruime tijd een voortdurende strijd tegen dit soort websites die hun werken zonder toestemming ter beschikking stellen aan internetgebruikers.

De aanbieders zijn echter vaak onvindbaar en daarom proberen rechthebbenden hun doel te bereiken door ISPs te dwingen de toegang tot deze websites te blokkeren. Dat het blokkeren van websites leidt tot ingewikkelde technische vraagstukken moge duidelijk zijn, maar het leidt ook tot principiële kwesties. In dit opzicht heeft de blokkade van The Pirate Bay in Nederland al veel stof doen opwaaien. Niet alleen in Nederland, maar ook in andere lidstaten zijn websiteblokkades onderwerp van een felle discussie. Er is daarom met smart gewacht op een 'verlossend' antwoord van het Europese Hof van Justitie.

 

Lees het gehele artikel hier.

» bezoek website